Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Copa América: drámai brazil-győzelem Kolumbia ellen – videóval

Magyar idő szerint a csütörtök hajnali órákban játszották le a B csoport negyedik fordulójának mérkőzéseit a Brazíliában zajló Copa Américán, köztük a csoport legnagyobb rangadóját…

(Photo by Buda Mendes/Getty Images)

A házigazda és címvédő Brazília a harmadik csoportmeccsét is megnyerte, miután papíron a legnehezebb ellenfelét, Kolumbiát drámai körülmények közepette, hátrányból fordítva győzte le 2-1 arányban.

Bár az első percekben a brazilok több támadást vezettek, a tizedik minutumban Cuadrado jobb oldali bejátszásából Luis Díaz szerezte meg a vezetést akrobatikus mozdulattal Kolumbia javára. (0-1) A korai és látványos bekapott gól ellenére a vendéglátó igyekezett dominálni a mérkőzést, Neymarék több ígéretes akciót mutattak be, ám kísérleteik csak elvétve jelentettek veszélyt Ospina kapujára. A jelentős mezőnyfölény ellenére Brazília képtelen volt helyzeteket kialakítani, így a masszív kolumbiaiak a félidőben biztosan őrizték egygólos előnyüket.

A fordulást követően sem változott a játék képe, Tite Firmino beküldésével próbálta felrázni az övéit, de hiába domináltak és szegezték kapujához az ellenfelet, lövési kísérleteik rendre célt tévesztettek. Neymar nagyon igyekezett, de Ospina eszén sehogy nem tudott túljárni, amikor pedig nagyszerű kiugrása végén kicselezte a kapust, akkor kisodródva hatalmas helyzetben csak a kapufát találta el a második játékrész derekánál. Tovább rohamoztak a brazilok, végül az utolsó negyedórán belülre érve sikerült kihasználni az egyre fokozódó mezőnyfölényt, és Renan Lodi bejátszása után Roberto Firmino közeli fejesébe Ospina már csak beleérni tudott, a labda azonban becsorgott a kapujába. (1-1) A játékvezető végül hosszas videózás után érvényesnek ítélte a találatot, valóban egyenlített Brazília. Természetesen nem elégedtek meg az egyenlítéssel a brazilok, és rohamoztak tovább a győzelemért, Kolumbia azonban kőkeményen állta a sarat. Végül a hosszabbítás hajrájában Neymar szögletét a rövid saroknál őrizetlenül maradó Casemiro fejelte közvetlen közelről a hálóba, megszerezve ezzel az újabb három pontot hazája számára. (2-1)

Harmadik győzelmével a brazil válogatott a továbbjutás után a csoportelsőséget is bebiztosította, míg Kolumbia négy ponttal fejezte be a csoportkört, és a többiek kezében van a sorsa, hogy hányadik helyen fog végezni.

Copa América, 4. forduló (B csoport)
Brazília – Kolumbia 2-1 (0-1)

Helyszín: Estádio Olimpico Nilton Santos, Rio de Janeiro Vezette: Néstor Pitana (argentin)
Gólszerzők: Firmino (78.), Casemiro (90+10.), ill. L. Díaz (10.)
Sárga lapok: Alex Sandro (14.), Ribeiro (27.), Neymar (87.), ill. Cuadrado (70.), Ospina (81.), Barrios (90+9.), Cuellar (90+12.)
Kiállítás: – ill. 

Brazília: Weverton – Danilo, Marquinhos, Thiago Silva, Alex Sandro (Renan Lodi 62.) – Ribeiro (Firmino 46.), Casemiro, Fred (Paqueta 68.) – Gabriel Jesus (Everton 77.), Richarlison (Gabriel Barbosa 77.), Neymar. Szövetségi kapitány: Tite.

Kolumbia: Ospina – Munoz, Mina, D. Sánchez, Tesillo – Cuadrado, Barrios, Uribe, L. Díaz (O. Murillo 90+1.) – Borré (M. Borja 64.), Zapata (Cuellar 64.). Szövetségi kapitány: Reinaldo Rueda.

 

A csoport másik mérkőzésén Ecuador a kétgólos félidei vezetés ellenére csak 2-2-es döntetlent ért el Peru ellen egy szórakoztató összecsapáson.

A két argentin szövetségi kapitány által dirigált válogatottak összecsapása kiegyenlített küzdelemben vette kezdetét, a több ecuadori lehetőség ellenére a játékrész első felében nem született találat. Aztán viszont a 23. percben Estupinan bal oldali éles középre adását Franco szorításából a menteni igyekvő Renato Tapia továbbította az ötösön belülről a saját kapujába. (1-0) A vezetés még inkább megnyugtatta Ecuador válogatottját, amely lendületben maradt, és további lehetőségeket dolgozott ki. A fölény az első félidő ráadásában újabb góllá érett, ugyanis D. Díaz kapu elé ívelt szabadrúgása után Ayrton Preciado lőtt a hálóba közvetlen közelről. (2-0) Ennek jóvoltából az egyenlítői ország kétgólos vezetéssel mehetett a pihenőre.

A szünet utáni folytatásban az öngólos Tapia próbálta meg javítani korábbi balszerencsés megmozdulását, életerős lövése pedig csak kevéssel kerülte el Galíndez kapuját. Éledezett és egyre rámenősebben játszott Peru, öt perc sem telt el a folytatásból, amikor Cueva tökéletes passzát követően Gianluca Lapadula lőtt védhetetlenül a hálóba, megkezdve a felzárkózást. (2-1) Vérszemet kaptak a peruiak, további támadásokat vezettek, és újabb öt perccel később Lapadula ugrott ki a jobb oldalon, elfektette a védőjét, majd elegáns középre adása után Andre Carrillo használta ki az ajtó-ablak helyzetet. (2-2) Ecuador hiába uralta az első félidőt, a kétgólos előnye a szünet után tíz perc alatt semmivé vált. Ennek ellenére Alfaro együttese próbálta visszaszerezni előnyét és dominálni a mérkőzést, D. Díaz kiugrásánál azonban Gallese kapus lábbal bravúros védést mutatott be, és többi kísérletük sem vezetett sikerre, így be kellett érniük az egyetlen ponttal, ami 2-0 után kétségkívül sovány eredménynek számít ecuadori részről.

Peru a pontosztozkodás jóvoltából megtartotta két egység előnyét a három meccs alatt másodszor ikszelő Ecuadorral szemben, amelynek az utolsó fordulóban a brazilok ellen kéne kiharcolnia a továbbjutást.

Copa América, 4. forduló (B csoport)
Ecuador – Peru 2-2 (2-0)

Helyszín: Estádio Olimpico Pedro Ludovico, Goiánia Vezette: Jesús Gil Manzano (spanyol)
Gólszerzők: Tapia (23. – öngól), Ay. Preciado (45+3.), ill. Lapadula (49.), Carrillo (54.)
Sárga lapok: Hincapié (57.), ill. C. Ramos (88.)
Kiállítás: – ill. 

Ecuador: Galíndez – An. Preciado, Arboleda, Hincapié, Estupinan – Franco (J. Caicedo 82.), Méndez (Noboa 81.), M. Caicedo, Ay. Preciado (F. Martínez 90+2.) – D. Díaz (Mena 64.) – Campana (Estrada 64.). Szövetségi kapitány: Gustavo Alfaro.

Peru: Gallese – Corzo. C. Ramos, Callens, Trauco – Tapia, Yotun (Iberico 90+3.) – Carillo, Pena (Cartagena 78.), Cueva (Araujo 86.) – Lapadula (Ormeno 78.). Szövetségi kapitány: Ricardo Gareca.

 

A B csoport aktuális állása

 

A csoport utolsó fordulójában vasárnap éjjel Brazília – Ecuador és Venezuela – Peru összecsapásokat rendeznek.

 

A Copa América csütörtöki programja

Június 24., péntek, 23:00 Bolívia – Uruguay (A csoport)
Június 25., szombat, 02:00 Chile – Paraguay (A csoport)

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!