Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Copa América: Uruguay hozta a kötelezőt; Chile váratlan vereséget szenvedett – videóval

Csütörtökről péntekre virradóra bonyolították le a Copa Américában az A csoport utolsó előtti, negyedik fordulójának mérkőzéseit…

(Photo by Miguel Schincariol/Getty Images)

A végső győzelemre is esélyesnek tartott, eddig nem sokat mutató Uruguay válogatottja a papírformának megfelelően 2-0-ra legyőzte a nullapontos Bolíviát.

Az esélyesebb uruguayi válogatott kezdte irányítani a találkozót, ám az első tíz perc révén a kis csapat majdnem rájuk hozta a frászt, Ramallo ugyanis egy kiugrás végén csak kevéssel lőtt a hosszú sarok mellé – később lest jelzett az asszisztens. A Celeste mezőnyfölénye kevés helyzettel párosult, ugyan Cavani és Suárez természetesen párszor meg tudta zavarni a bolíviai védelmet, kevés lehetőséget tudtak csak kialakítani. Ami nem sikerült önerőből, az az első félidő hajrában összejött az ellenfél segítségével: De Arrascaeta jobbról kapu elé tett labdájába Quinteros ért bele olyan szerencsétlenül, hogy az Lampe kapust érintve a saját kapujukban kötött ki. (0-1) Az uruk ezzel a tornán szerzett második góljuk is egy öngól volt, mely jóvoltából előnnyel mehettek a szünetre.

A második félidőben Uruguay nyomott az újabb találatért, egyre inkább állandósult a fölényük, és többször is közel jártak a második gólhoz. Cavani közvetlen közelről leadott, ám nem helyezett lövését Lampe bravúrral védte, kisvártatva Suárez balról rátűzött kísérleténél ismét résen volta bolíviai portás, aki ezúttal lábbal védett. A torna leggyengébb csapatának számító Bolívia színeiben a veterán Moreno csereként beállva debütálhatott a koronavírus-fertőzése utáni visszatérés során, és vezérletével a hajrában több ígéretes akciót is vezettek. Mindez lehetőséget adott az uruguayi számára a kontrázásra, melyből több kimaradt lehetőség után a 79. percben Edinson Cavani állította be a végeredményt, Torres pazar centerezését követően. (0-2) A végjátékban akár további gólokat is szerezhettek volna, ám legnagyobb helyzetük alkalmával Maxi Gómez ordító helyzetben nem találta el a kaput, így Uruguaynak be kellett érnie a kétgólos sikerrel.

Harmadik vereségével Bolívia sorsa megpecsételődött, Uruguay az első győzelmével és négy pontjával már biztosan továbbjutott, és az utolsó körben akár a második helyet is megszerezheti.

Copa América, 4. forduló (A csoport)
Bolívia – Uruguay 0-2 (0-1)

Helyszín: Arena Pantanal, Cuiabá Vezette: Alexis Herrera (venezuelai)
Gólszerzők: – ill. Quinteros (40. – öngól), Cavani (79.)
Sárga lapok: Chura (16.), H. Vaca (47.), E. Sánchez (81.), ill.
Kiállítás: – ill. 

Bolívia: Lampe – Villarroel (Da. Bejarano 46.), Quinteros, Jusino, R. Fernández (Flores 74.) – Saavedra , Justiniano, R. Vaca, Arce (E. Sánchez 68.) – Chura (H. Vaca 46.), Ramallo (Moreno 61.). Szövetségi kapitány: César Farías.

Uruguay: Muslera – Nández (G. González 88.), Giménez, Godín, Vina – Valverde, Vecino, N. De la Cruz (Bentancur 61.) – De Arrascaeta (F. Torres 73.) –L. Suárez (Maxi Gómez 88.), Cavani. Szövetségi kapitány: Óscar Tabárez.

 

A csoport másik találkozóján Paraguay az előzetes esélyeket felborítva, jó játékkal aratott 2-0-s sikert Chile válogatottja felett.

A paraguayiak már a találkozó elején meglepték gyors, energikus játékukkal a kissé enervált Chilét, és Almirón vezérletével több intenzív támadást és ígéretes helyzetet jegyeztek fel. Nem egyszer közel álltak a vezető gól megszerzéséhez, végül az első félóra végeztével ragadták magukhoz az előnyt, amikor Almirón kapu elé tekert szögletét Braian Samudio fejelte a hálóba az ötös előteréből. (0-1) A szünet előtt még egy hasonlóan veszélyes sarokrúgás után C. González fejelt nagy helyzetben mellé, valamint Cardozo próbálkozott egy átlövéssel, kísérlete azonban elkerülte Bravo ketrecét, így Paraguay “csak” egygólos előnnyel mehetett a szünetre.

A fordulást követően negyedóra sem telt el, amikor Medel a nyakánál fogva rántotta le a tizenhatoson belül C. Gonzálezt, közben pedig még a kezére is pattant a labda, a játékvezető így két okból is büntetőt ítélhetett Paraguay javára. Az 58. percben a tizenegyest Miguel Almirón váltotta találatra, Bravo a másik irányba vetődött el. (0-2) Ezt követően Chile kétgólos hátrányban több erőt mozgósított a felzárkózásért, de kevés valamire való helyzetet tudtak kialakítani, legnagyobb lehetőségük egy tizenegyes lett volna, azonban hosszas videózás után nem kaptak büntetőt egy kezezés után, így végül a szépítés sem jött össze számukra.

Chile öt ponttal zárta a csoportot, az argentinok és az uruguayiak elleni iksz után különösen fájó lehet ez a fiaskó, főleg hogy még akár csoportelsők is lehettek volna győzelem esetén, így viszont könnyen lehet, hogy csak a negyedik helyen jutnak tovább, Paraguay biztosan előttük fog végezni.

Copa América, 4. forduló (A csoport)
Chile – Paraguay 0-2 (0-1)

Helyszín: Estádio Nacional Mané Garrincha, Brazíliaváros Vezette: Wilmar Roldán (kolumbiai)
Gólszerzők: – ill. Samudio (33.), Almirón (58. – büntetőből)
Sárga lapok: Brereton (45+1.), Brereton (56.), Bravo (58.), ill. H. Martínez (78.)
Kiállítás: – ill. 

Chile: Bravo – Isla, Medel, Sierralta, Medel (E. Roco 68.), Mena – Vidal, Alarcón (Meneses 46.), Aranguiz – Pinares, E. Vargas, Brereton (Galdames 68.). Szövetségi kapitány: Martín Lasarte.

Paraguay: A. Silva – Espinola, G. Gómez, Alonso, H. Martínez – Samudio (A. Romero 62.), Villasanti, A. Cardozo (G. Giménez 84.), Arzamendia (Alderete 84.) – Almirón (Bareiro 77.), C. González (O. Romero 77.). Szövetségi kapitány: Eduardo Berizzo.

 

Az A csoport aktuális állása

Az utolsó fordulóban jövő keddre virradóra Chile lesz szabadnapos, miközben Argentína Bolíviával, Uruguay pedig Paraguayjal mérkőzhet meg.

 

A Copa América vasárnap este Brazília – Ecuador és Venezuela – Peru mérkőzésekkel folytatódik a B csoportban.

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!