Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Copa América: döntetlennel zárták a csoportkört a brazilok – videóval

A vasárnapi késő esti órákban rendezték meg a B csoport zárófordulójának mérkőzéseit a Brazíliában zajló Copa Américán, így eldőlt, hogy mely négy csapat milyen sorrendben jutott be a legjobb nyolc közé a házigazda csoportjából…

(Photo by MB Media/Getty Images)

A már biztos csoportelső Brazília a továbbjutásért harcoló nyeretlen Ecuador válogatottjával 1-1-es döntetlent játszott.

Tite meglehetősen felforgatott összeállításban küldte pályára a Selecaót, több eddigi kiegészítő embernek lehetőséget adott, miközben Neymar vagy Gabriel Jesús szabadnapos volt. Ennek ellenére a brazil válogatott természetesen jelentős mezőnyfölényben játszott, bár eleinte kevés helyzetet tudott kialakítani. Tíz perc elteltével E. Valencia próbálkozott egy távoli emeléssel, mivel Allison kint állt a kapujából, azonban lövése a háló tetején landolt. Érzékeny veszteség érte Ecuadort, hogy a tehetséges M. Caicedót sérülés miatt idejekorán le kellett cserélniük. A favorit első kísérletére bő negyedórát kellett várnunk, amikor Paqueta tesztelte Galíndez kapus képességeit, aki kisvártatva Barbosa közeli próbálkozásánál is hibátlanul állta a sarat. Egyre inkább állandósult a brazil fölény, és az első játékrész végéhez közeledve Everton kapu elé ívelt szabadrúgását Eder Militao fejelte védhetetlenül a hálóba. (1-0) A házigazda így egygólos vezetéssel mehetett a pihenőre.

A második felvonást igyekezett aktívabban kezdeni az életéért küzdő ecuadori válogatott, és néhány perc elteltével egy szöglet utáni rövid felszabadítást követően lefordulva a korábbi kényszerű csere alkalmával pályára lépő Angel Mena volt eredményes E. Valencia fejjel való előkészítéséből. (1-1) A továbbiakban is inkább Ecuador maradt lendületben, több ígéretes próbálkozást is intéztek Allison kapuja felé, akit azonban nem sikerült meglepniük. A brazilok ráérősen, többször a kontrákra berendezkedve játszottak, de így is akadtak lehetőségeik a gólszerzésre. Végül Ecuador hiába igyekezett, a győztes gólt nem tudták bevinni, de bizonyára értesülve a másik meccs alakulásáról, látványosan nem is szaggatták szét magukat.

A brazilok a csoport első helyét már korábban bebiztosították, Ecuador pedig a negyedik helyen harcolta ki a továbbjutást.

Copa América, 5. forduló (B csoport)
Brazília – Ecuador 1-1 (1-0)

Helyszín: Estádio Olimpico Pedro Ludovico, Goiánia Vezette: Roberto Tobar Vargas (chilei)
Gólszerzők: Militao (37.), ill. Mena (53.)
Sárga lap:ill. Estupinan (83.)
Kiállítás: – ill. 

Brazília: Allison – Emerson, Militao, Marquinhos, Renan Lodi (Danilo 49.) – Fabinho, Douglas Luiz (Casemiro 63.) – Paqueta (Ribeiro 78.), Firmino (Vinicius 63.), Everton (Richarlison 78.) – Gabriel Barbosa. Szövetségi kapitány: Tite.

Ecuador: Galíndez – An. Preciado, Arboleda, Hincapié, Estupinan – Franco, Méndez, M. Caicedo (Mena 17.), D. Palacios (Plata 72.) – E. Valencia (Campana 83.), Ay. Preciado (Pineida 84.). Szövetségi kapitány: Gustavo Alfaro.

 

A csoport párhuzamosan zajló másik találkozóján Peru 1-0-s siker aratott Venezuela nemzeti csapata felett.

A Copát a brazilok elleni kiütéses fiaskóval kezdő, azóta látványosan magukra találó peruiak kezdték aktívabban a találkozót, bár a kezdeti lehetőségeik kimaradtak. Az első negyedóra végén egy tetszetős jobb oldali támadás után a második hullámban érkező Yotun nagy helyzetben méltatlanul fölé lőtt. Nem sokkal később Venezuela is feljegyezte első próbálkozását, Savarino életerős átlövését Gallese kapus szögletre tolta. Kisvártatva ismét Savarino tüzelt messziről, a kipattanót pedig Cordova közvetlen közelről fejelte mellé, ordító lehetőséget elpuskázva. Peru többet birtokolta a játékszert, és a félidő második felében jobban igyekezett a vezetésért, azonban Lapadula közeli fejese könnyű zsákmány volt Farínez számára, így gól nélküli döntetlennel zárták a felek az első 45 percet.

Néhány perc telt csak el a folytatásból, amikor egy szöglet utáni lecsorgó labda értékesítésével Andre Carrillo juttatta előnyhöz a perui válogatottat. (0-1) Venezuela rövid időn belül több cserével is próbálkozott, pályára lépett Otero és a sérülése után visszatérő Soteldo is, miután kényszerhelyzetbe kerültek, vereséggel kiesésre álltak. Ennek ellenére hiába próbálkoztak becsülettel, kevés értékelhető lehetőséget tudtak kialakítani, Cordova kósza próbálkozásai pedig nem hordozták magukban az egyenlítés lehetőségét. A Vinotinto azért a lefújásig igyekezett, a hajrában Otero szabadrúgásból az oldalhálót találta el, egyenlíteniük azonban nem sikerült, így Venezuela számára véget ért a Copa América-szereplés.

Peru az újabb győzelmével a második helyen harcolta ki a továbbjutást, a venezuelaiak viszont nem lesznek ott a folytatásban.

Copa América, 5. forduló (B csoport)
Venezuela – Peru 0-1 (0-0)

Helyszín: Estádio Nacional Mané Garrincha, Brazíliaváros Vezette: Patricio Loustau (argentin)
Gólszerző: – ill. Carrillo (48.)
Sárga lap: R. Hernández (21.) ill.
Kiállítás: – ill. 

Venezuela: Farínez –Rosales (A. González 69.), Ferraresi, Villanueva, Mago, R. Hernández – Savarino (Otero 59.), Moreno, Castillo (Soteldo 69.), Casseres (J. Martínez 59.) – Cordova (Hurtado 78.). Szövetségi kapitány: José Peseiro.

Peru: Gallese – Corzo. Araujo, Callens (Abram 27.), Trauco – Tapia (Cartagena 73.), Yotun – Carrillo (R. García 73.), Pena, Cueva (Valero 83.) – Lapadula (Ormeno 83.). Szövetségi kapitány: Ricardo Gareca.

 

 

A B csoport végeredménye

A csoport első helyén Brazília, a másodikon Peru jutott tovább a harmadik Kolumbia és a negyedik Ecuador előtt, így izgatottan várhatják negyeddöntős ellenfeleiket a másik csoport végeredményétől függően.

 

A Copa América hétfői programja

Június 29., kedd, 02:00 Argentína – Bolívia (A csoport)
Június 29., kedd, 02:00 Uruguay – Paraguay (A csoport)

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!