Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2020: Svájci csoda! – Búcsúzott a világbajnok! – Videóval!

Óriási meglepetésre, a nagyot küzdő Svájc hat gólos döntetlent hozó rendes játékidő után, tizenegyesekkel búcsúztatta a világbajnok Franciaországot.

(Photo by Marcio Machado/Getty Images)

Borult a papírforma!

Már a találkozó legelején érezni lehetett, hogy a svájciak szervezett, masszív, a csapategységre épülő játéka bizony tud kellemetlenségeket okozni a franciáknak.
A világbajnok a meccs első 45 percében a várttal ellentétben még csak nagy mezőnyfölényben sem futballozott, miután alaposan meglepte az első játékrészben a gallokat Svájc – Hát még Haris Seferovic, akinek a fejes-góljával svájci vezetéssel vonulhattak szünetre a felek! (1-0)

A második játékrészben a franciák próbáltak változtatni, de kis híján a padló legaljára kerültek, szerencséjükre Ricardo Rodriguez kihagyott egy büntetőt a félidő elején… A világbajnok pedig magához tért!

Karim Benzema előbb egyenlített (1-1); majd az érezhetően nagyobb fokozatra kapcsoló francia csapat Benzema újabb találatával már a vezetést is megszerezte a második játékrész közepére (2-1).

A négy perc alatt két gólt kapó Svájc nehézségeit pedig csak fokozta Paul Pogba bombagólja, amellyel már 3-1-re is vezetett Franciaország!

A fordulatok meccsén Haris Seferovic újabb fejesével először még szépített Svájc (3-2), majd az utolsó pillanatokban egyenlíteni is tudott Mario Gavranovic szép egyéni alakítása után (3-3) Újabb hat gólos döntetlen, amely után következhetett a hosszabbítás!

A kétszer 15 perces ráadásban főleg Franciaország akarata érvényesült, ugyanakkor az addig már Antoine Griezmannt (csere) és Karim Benzemát (sérülés) egyaránt elvesztő vb-címvédő nem tudta már bevenni Yann Sommer kapuját.
Elsősorban Kylian Mbappé járt élen a helyzetek elpuskázásában, aki még Olivier Giroud lövését is blokkolni tudta az ellenfél kapuja előtt (…) Ez nem a PSG klasszisának Európa-bajnoksága volt, gondolhatták eddig is sokan, jogosan, hát még amikor Mbappé elrontotta a saját büntetőjét az utolsó körben, megpecsételve ezzel hazája sorsát!

A talán későn felébredő világbajnok hatalmas meglepetésre búcsúzott egy nagyon szervezett, egységes, csupa-szív svájci válogatott ellen!

Franciaország – Svájc 3-3 (0-1) – Tizenegyesekkel: 4-5
Bukarest, Nemzeti Aréna. Vezette: F. Rapallini (argentin)
Gólszerzők: Benzema (57. és 59.), Pogba (75.) illetve Seferovic (15. és 81.), Gavranovic (90.)
Sárga lap: Varane (30.), Coman (88.), Pavard (91.) illetve Elvedi (32.), R. Rodriguez (62.), Xhaka (76.), Akanji (108.)
Piros lap: –

Franciaország: Lloris – Pavard, Varane, Lengelt (Coman, 46.), Kimpembe, Rabiot – Pogba, Griezmann (sissoko, 88.), Kante – Nezema (Giroud, 94.), Mbappé. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps

Svájc: Sommer – Elvedi, Akanji, R. Rodriguez (Mehmedi, 87.) – Widmer (Mbabu, 73.), Freuler, Xhaka, Zuber (Fassnact, 79.) – Shaqiri (Gavranovic, 73.) – Seferovic, Schar (97.), Embolo (Vargas, 79.). Szövetségi kapitány: Vladimir Patkovic.