Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2020: Olaszország az első döntős! – Videóval!

Olaszország jutott az Európa-bajnokság döntőjébe, miután hosszabbítás után, büntetőkkel legyűrte Spanyolországot. 

(Photo by Carl Recine – Pool/Getty Images)

Nem mondhatni, hogy egymásnak estek volna a csapatok, azonban Nico Barella a 4. percben megpezsdítette az amúgy magas színvonalú, de sokáig nem túl izgalmas mérkőzést: Az Inter középpályása a leshatárról kilépve kapufát lőtt, viszont utólag kiderült, ha jobban is helyezi lövését,  videóbíró közbeszól…

A spanyolok szépen-lassan magukhoz ragadták a kezdeményezést, olykor bőven 60% felett is birtokolták a labdát, egyszer még Gianluigi Donnarumma kapust is megdolgoztatták, de a gólhoz, a félidő vége előtt mégis az olaszok jártak közelebb: ezúttal Emerson lőtt kapufát.

A fordulást követően folytatódott a spanyol mezőnyfölény, ám amikor kezdett volna mindez helyzetekben is megnyilvánulni, egy ellentámadás végén Federico Chiesa szép lövéssel mattolta a tehetetlen Unai Simon kapust. (1-0) 

https://www.youtube.com/watch?v=b_5cJRCSDRs

Hátrányban, szinte egyből változtatott Luis Enrique, és a kapitány húzásai jól is sültek el: A spanyol cserék rendre jól szálltak be a meccsbe, új lendületet adtak a “vörös fúriának”, amelynek fölénye végül csak góllá érett a hajrához érve: Dani Olmo hozta kihagyhatatlan helyzetbe azt az Alvaro Moratát, akinek egyébként pont az ilyen helyzetek értékesítésével szokott meggyűlni a baja, de nem ezen a napon! (1-1)

A spanyol-találat némiképp megfogta az olaszokat, a rendes játékidő hátralévő részében veszélyesebb volt jóval Spanyolország, de újabb gól már nem esett, jöhetett a hosszabbítás.

A ráadásban már felforgatottnak is nevezhető összeállításban játszottak a felek, miután mindkét kapitány kihasználta mind a hat cserelehetőségét. A gólhoz a kétszer tizenöt perc során itt is a spanyolok jártak közelebb, de megoldhatatlan feladat elé nem állították ezúttal sem az olasz védelmet – Következtek a tizenegyesek!

Az idegek csatáját az olaszok bírták jobban, miután náluk csak Manule Locatelli hibázott, míg a túloldalon Dani Olmo és Alvaro Morata.

Olaszország tehát döntőbe jutott, az Európa-bajnokságon nyújtott összteljesítménye alapján egyáltalán nem érdemtelenül, még akkor is, ha játékban a spanyolok most feléjük kerekedtek.

Olaszország – Spanyolország 1-1 (0-0) Büntetők után: 4-2
London, Wembley stadion, Vezette: Felix Brych (német)
Gólszerzők: Chiesa (60.) illetve Morata (80.)
Sárga lap: Toloi (98.), Bonucci (118.) illetve Busquets (51.)
Piros lap: –

Olaszország: Donnarumma – Di Lorenzo, Chiellini, Bonucci, Emerson (Toloi, 74.) – Verratti (Pessina, 74.), Jorginho, Barella (Locatelli (85.) – Insigne (Belotti, 85.), Immobile (Berardi, 61.), Chiesa (Bernardeschi, 107.). Szövetségi kapitány: Roberto Mancini

Spanyolország: Simon – Azpilcueta (M. Llorente (85.), E. Garcia (P. Torres, 109.), Laporte, J. Alba – Koke (Rodri, 70.), Busquets (Thiago, 106.), Pedri – F. Torres (Morata, 62.), Oyarzabal (G. Moreno, 70.), Olmo. Szövetségi kapitány: Luis Enrique