Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2020: Ezért (is) lett a torna játékosa!

Az olasz válogatott kapusaként sordöntő tizenegyeseket kivédő Gianluigi Donnarumma a minap véget ért Európa-bajnokságon valóban a legjobbak köz emelkedett.

(Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)

A még mindig csak 22 esztendős kapus képességeit eddig is kevesen vitatták, a tornán azonban még a legmegrögzöttebb kétkedőire is rácáfolt, szinte hibátlan, érett és magabiztos teljesítményével.

A jelenleg még az  Ac Milan-ban védő kapusról valóban szuperlatívuszokban lehetne beszélni, mi most az “új Buffonnak” is kikiáltott portás érdemeinek hosszas részletezése helyett a felsorolást választottuk.

  • Kezdjük a legfontosabbal: Donnarumma az UEFA technikai stábjánál az Európa-Bajnokság legjobb játékosa lett – 22 esztendősen!
  • A döntő legjobbjának is őt választották, ezúttal az UEFA honlapján voksolók 39,52%-a.
  • A hórihorgas kapus 3-szor nem kapott gólt a tornán; 9 komolyabb védése volt (nem egy magas szám, amihez kellett az előtte tökéletesen működő Chiellini – Bonucci páros munkája is); az elődöntőben és a döntőben egyaránt a tizenegyes-párbaj hőse lett védéseivel (Érdekesség, hogy ezzel az olasz válogatott lett az első csapat, amely úgy nyert Eb-t, hogy az utolsó két meccsén a tizenegyesek döntöttek.)
  • A 16 esztendős kora óta a profi futballban szereplő kapus eddig 5-ször védett büntetőpárbajon (háromszor a Milanban, kétszer az olasz válogatottban a mostani Eb-n, 100%-os a mérlege!

(…) Végül, de nem utolsó sorban Zlatan Ibrahimovic is külön gratulált neki, természetesen Ibrás-stílusban: “Egy év velem, és máris megértetted!” – Írta a közösségi médiában Ibra.

Donnarumma nem csak megértette, meg is érett!