Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ferenc pápa, a futballszurkoló

Mint ismeretes, Ferenc pápa az eredetileg tavalyra tervezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus miatt utazik Magyarországra szeptember 12-én, ahol ünnepélyes szentmisét fog tartani a Hősök terén. A pápa a szertartás előtt a Szépművészeti Múzeumban találkozik Áder János köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel is. Talán kevesen tudják, de az argentin pápa életében fontos szerepet tölt be a labdarúgás…

(Photo by Giulio Origlia/Getty Images)

Ferenc pápa régóta az argentin első osztályú San Lorenzo elkötelezett szurkolójának vallja magát. A klub alapításának századik évfordulója, azaz 2008 óta hivatalos tagsággal is rendelkezik, s állítása szerint pápai teendőit megelőzően, amíg ideje engedte, egyetlen hazai mérkőzést sem mulasztott el. Olaszországban a Juventus sikereiért szorít.

Az argentin főváros Almagro nevű városrészében alapított egylet hosszú történelme során eddig 15 alkalommal hódította el az országos bajnoki címet, legutóbb 2013-ban, miközben 2002-ben a Copa Sudamericanát, 2014-ben Libertadores-kupát nyert.

A tisztségét 2013 óta betöltő Ferenc pápa több szempontból is különlegesnek számít az egyházfők között: ő az első jezsuita pápa, egyúttal az első az amerikai kontinensről és a déli félgömbről, illetve a tisztséget 731 és 741 között betöltő, szír származású III. Gergely óta az első nem európai választott lett.

Pápaként a Ferenc nevet vette fel Assisi Szent Ferenc tiszteletére. Saját bevallása szerint azért, mert olyan egyházat szeretne, amely kiáll a szegények, a béke és a teremtett világ védelmében, így I. János Pál pápa óta ő az első, aki eddig nem használt pápai nevet választott. A Time magazin 2013-ban az év emberének választotta őt.