Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Mourinho: „A focista nem foglalkozhat csak a játékkal”

Itt a válogatott szünet, és az AS Roma együttese is szűkebb kerettel kénytelen nekivágni a szürke, edzésekkel telített hétköznapoknak. Ennek apropóján, kicsit ráérősen nyilatkozhatott az Esquire magazinnak José Mourinho.

(Photo by Giuseppe Maffia/NurPhoto via Getty Images)

A portugál sztáredző a magyar kiadással nem rendelkező amerikai lapnak mesélt és válaszolgatott hosszasan életéről, világlátásról, futballról. Mourinho az elmúlt időszakban megnyilvánuló rasszista felhangokkal kapcsolatban is igyekezett állást foglalni. A Roma vezetőedzője szerint a futballistáknak igenis fontos szerepet vállalnia a példamutatásban, irányadásban. Bár valószínűleg a baloldali politikai háttértartalom, „térdelgetős” hajbókolás Mourinhot is zavarja, erről inkább nem nyilatkozott.

„Számomra az első számú hangsúly mindig a labdarúgás, és ez kellene, hogy legyen mind a játékosok és az edzők számára is. De nem feledkezhetünk meg a világunk erejéről, hiszen az állampolgárok irányába igenis ki kell mutatnunk azt, amiben hiszünk. Olyan kérdésekre kell összpontosítani, mint a rasszizmus, és még ha nem is tudjuk megoldani ezt a tragikus és szomorú problémát, óriási a társadalmi erőnk. Hiba lenne a játékosokat csak a focira szorítani. Ma már megvan a lehetőségünk foglalkozni mindezen kulturális és társadalmi kérdésekkel, a tudásunk és a tekintélyünk tudatában.”

– nyilatkozta, a „Special One”.