Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb-selejtező: fölényes svéd siker, katartikus skót fordítás – eredmények

A pénteki mérkőzések után szombaton újabb találkozókkal folytatódott a világbajnoki selejtezők sora Európában. A kora esti párosításokban többek között Svédország, Ukrajna, Skócia és Görögország is érdekelt volt.

/Fotó: Igor Russak/picture alliance via Getty Images/

A világbajnoki selejtezők eddigi negatív szenzációja, Írország fogadta az utolsó helyen szerénykedő Azerbajdzsán együttesét. Az addig nyeretlen írek hamar vezetéshez jutottak és összességében magabiztos, 3-0-ás sikert arattak. Ebben főszerepet vállalt az a Callum Robinson, aki duplázni is tudott a találkozón. Ez a siker azonban csak apró vigasz Írországban, hiszen ők már nem juthatnak tovább a csoportból és így is csak Luxemburg mögött, a 4. helyen állnak hat mérkőzés után (Luxemburg viszont még csak 4-et játszott).

Írország – Azerbajdzsán 3-0
G.: Robinson (7., 39.), Ogbene (90.)

Az A-csoport jelenlegi állása

A B-csoportban Svédország az esélyes a második hely megszerzésére Spanyolország mögött. Hogy tartsák a lépést a listavezetővel és ne engedjék közel az üldözőket, ezúttal Koszovót kellett legyőzniük. Hazai környezetben ez nem okozott nekik gondot. Forsberg még a 29. percben megszerezte nekik a vezetést, ami megadta az alaphangot. A biztosíték viszont Isak bombagólja volt a 62. percben – innentől biztossá vált a hazai siker ezen a találkozón. Fő üldözőjük, a görög válogatott hazai pályán szenvedett meg Grúziával, ám egy elképesztő hajrával sikerült kiizzadniuk a győzelmet. Bakasetas a 90. percben juttatta előnyhöz őket és még a hosszabítás 5. percében is sikerült betalálniuk, amivel megerősítették a harmadik helyüket a csoportban. A következő fordulóban viszont épp Svédország ellen játszanak majd, az lehet az utolsó esélyük a második hely megszerzésére (épp 3 pont a hátrányuk).

Svédország – Koszovó 3-0
G.: Forsberg (29.), Isak (62.), Quaison (79.)

Görögország – Grúzia 2-0
G.: Bakasetas (90.), Pelkas (95.)

A B-csoport jelenlegi állása

Bulgáriának talán még volt egy aprócska esélye arra, hogy harcba szálljon a második helyért a C-csoportban. Ehhez azonban nyerniük kellett volna Litvániában, ami végül nem történ meg. Pedig Iliev révén már a 14. percben megszerezhették volna a vezetést, ám a bolgár játékos kihagyta a megítélt büntetőt. Lasickas erre válaszul betalált a túloldalon, de erre még volt válasza a vendég csapatnak: Despodov egyenlíteni tudott a második félidőben, a hajrá azonban végleg a litvánok szája íze szerint alakult. Cernych két perc alatt duplázni tudott, így Litvánia 3-1-es sikert aratott és Bulgáriát megelőzve elmozdult a kieső helyről. Ez a két alakulat így mezőnyhajtóvá vált és lényegében lemondhat a világbajnoki részvételről.

Litvánia – Bulgária 3-1
G.: Lasickas (18.), Despodov (64.), Cernych (82., 84.)

A C-csoport jelenlegi állása

A D-csoportban Franciaország első helyéhez nem férhet kétség. Legfeljebb azon lehet gondolkodni, a maradék négy együttes közül melyik érhet oda a második helyre. Bosznia három döntetlen után nagy lépést tett e-felé: Kazahsztán ellen megszerezték első győzelmüket és feljöttek a harmadik helyre a csoportban. Az az Ukrajna előzi meg őket, akik 5 döntetlen után szerezték meg szintén az első sikerüket ebben a selejtezőben – ők Finnországot győzték le. A következő fordulóban Ukrajna és Bosznia-Hercegovina egymás ellen játszik majd 12-én, ami könnyen lehet, hogy a továbbjutásról is dönthet majd.

Bosznia-Hercegovina – Kazahsztán 2-0
G.: Prevljak (25., 66.)

Ukrajna – Finnország 2-1
G.: Yarmolenko (4.), Pukki (29.), Yaremchuk (34.)

A D-csoport jelenlegi állása

Az F-csoportban Dánia mögött lemaradva, a csoport második helyéért folyik éles csata Skócia és Izrael között. A két válogatott összecsapása éppen ezért is volt különösen fontos a Hampden Parkban – a meccs pedig rangadóhoz méltóra sikeredett. Tempó és történés is akadt bőven, de gólokból is láthatott néhányat a nagyérdemű. Zahavi korán vezetéshez juttatta Izraelt, ám a 30. percben jött az egyenlítés McGinn jóvoltából. Izrael azonban rögtön, két perccel később reagálni tudott, így ismét náluk volt az előny – innen kellett visszakapaszkodniuk a skótoknak. A szünet előtt Dykes büntetőt hibázott, a második játékrészben azonban javítani tudott. Az 57. percben betalált és ezzel 2-2-re alakult az eredmény – ezzel azonban még nem volt vége. A mozgalmas meccs legvégén ugyanis még volt egy csattanó: McTominay érkezett a 94. percben és a góljával fordítani tudott Glasgow-ban a skót csapat, amely meg is nyerte végül az összecsapást. Ezzel a rendkívül fontos győzelemmel pedig megerősítették a második helyüket Izrael előtt és 4 pontos előnnyel várhatják a folytatást.

Skócia – Izrael 3-2
G.: Zahavi (5.), McGinn (30.), Dabbur (32.), Dykes (57.), McTominay (94.)

Az F-csoport jelenlegi állása