Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

FIFA: decemberben csúcstalálkozó a kétévente való vb-rendezésről

A FIFA tervei szerint belátható időn belül kétévente rendeznék meg a világbajnokságot, mely azonban a legtöbb edzőtől és játékostól ellenvéleményt váltott ki…

(Photo by Harold Cunningham – FIFA/FIFA via Getty Images)

A FIFA decemberre globális csúcstalálkozót tervez, hogy a tagországok képviselőivel megvitassa a kétévenként világbajnokságok rendezésének feltételeit.

A nemzeti szövetség új versenynaptárra vonatkozó tervei szerint minden év júniusában rendeznének valamilyen nemzetközi világversenyt (Európa-bajnokságot vagy világbajnokságot), amelyekre a kijutásért egy vagy legfeljebb két válogatott szünetben kevesebb selejtezőt kellene játszaniuk a nemzeti csapatoknak. A nyári nemzetközi versenysorozatok végén a FIFA kötelező, 25 napos pihenőidőt rendelne el a játékosoknak. A reformjavaslatot egy technikai tanácsadó csoport dolgozta ki, amelynek vezetője Arséne Wenger.

A kétévenkénti vb-rendezést a kontinentális szövetségek közül az európai és a dél-amerikai sem támogatja, azzal kapcsolatoson az ECA-hoz hasonló éles kritikákat fogalmaztak meg.

A kétévenkénti vb-rendezés Gianni Infantino FIFA-elnök forradalmi terve, az erről szóló tanulmány elkészítéséhez a szervezet 211 tagjából 166 támogatását sikerült megnyernie májusban. A nemzetközi szövetség tervei értelmében már a 2026-os észak-amerikai világbajnokság után két évvel, 2028-tól kezdődően rendeznék meg sűrűbben a világbajnokságot.