Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: győzelemmel mutatkozott be Xavi a Barca kispadján – videóval!

A spanyol bajnokság 14. fordulójában barcelonai derbit rendeztek, amely Xavi visszatérésével vált igazán különlegessé. Az egykori klublegenda, a korábbi kiváló középpályás ezúttal a kispadon, edzőként igyekszik öregbíteni klubja hírnevét.

Photo by Manuel Queimadelos/Quality Sport Images/Getty Images

Eddig sem volt titok, de most már biztosnak tűnik: a visszatérő Xavi a Guardiola-féle Barcelona romantizált, ellenállhatatlan futballját kívánja edzőként is meghonosítani szeretett klubjánál. Legalábbis erre enged következtetni a városi rivális, Espanyol elleni találkozó, ahol először állt ki a Barca Xavi irányításával – és olyan dolgokat láthattunk a pályán, amiket közel 10 éve nem.

Habár nem volt sok ideje a taktika leoktatására, Xavi Barcelonája már rögtön az első alkalommal határozott elképzelésekkel lépett ki a gyepre a Camp Nouban. Az egykori aranykort idéző játék kezdett körvonalazódni. A gránátvörös-kékek kisajátították a labdát, szélességében széthúzták a pályát és türelmesen, rövid passzokkal próbálták megbontani a vendégek védekezését. Ehhez tartoztak még kreatív labda nélküli mozgások, állig tolt letámadás, villámgyors visszatámadás a pálya minden pontján labdavesztések után – gyakorlatilag a totális futball mai, frissített verzióját próbálták meg megvalósítani. A kivitelezés persze még nem volt tökéletes. A támadások sokszor akadoztak, a dominancia fenntartása sem ment mindig könnyen és hátul is eléggé sebezhetőek voltak még a kontratámadásokkal szemben. Az első félidőben minden estere sikerült nekik közel 70%-os labdabirtoklás mellett 1-2 komolyabb helyzetet is kialakítaniuk, ami kezdésnek egyáltalán nem volt rossz.

Gólt azonban nem tudtak szerezni, amin változtatniuk kellett a második félidőben. Ehhez remek kezdőlökést adott del Cerro Grande játékvezető, aki két percen belül büntetőt ítélt a Barcelonának. Igaz, a lassítás alapján lehetett vitatni az ítéletet (a védő első sorban a labdát találta el), de ez nem zavarta Memphis Depay-t, aki magabiztosan értékesítette a tizenegyest. Innentől tehát a hazaiak előnyösebb helyzetből várhatták a folytatást, ám nem ment olyan könnyen nekik a játék, mint a korábbiakban. Ez egyfelől köszönhető az aktívabb, agresszívabb Espanyolnak; másfelől pedig a fiatal Barca-játékosoknak, akik elfáradtak kissé a hajrára. A színvonal tehát valamelyest csökkent, ugyanakkor történés még akadt néhány. Láthattunk például élményszámba menő mélységi indításokat (a legszebbet a veterán Busquets prezentálta), valamint a túloldalon Raul de Tomas durrantott el egy ziccert, majd később egy szabadrúgást is mellé tekert. A nap tévesztése azonban egészen biztosan Dimata nevéhez fűződik, aki a 84. percben közvetlen közelről, senkitől sem zavartatva fejelte mellé a labdát (még ter Stegen sem zavarta, egyenesen a hálóba bólinthatott volna). Raul de Tomas aztán egyszer még megzörgette a kapufát és Wu Lei is egyenlíthetett volna – de nem született már újabb gól. A Barcelona kiszenvedte a sikert az Espanyol ellen, így négy meccs után tudott újra nyerni és feljött a 6. helyre a bajnokságban.

Xavi összességében jól mutatkozott be, habár a csapajáték a mérkőzés végére erőteljesen megzuhant. Idővel azonban a hibák javíthatóak lesznek, a támadások pedig még kidolgozottabbak. Ha nem is idén, de jövőre mindenképpen egy izgalmas projekt lehet majd az FC Barcelona együttese.

Barcelona – Espanyol 1-0 (0-0)
Helyszín: Camp Nou (Barcelona); Vezette: del Cerro Grande
Gólszerzők: Depay (48. – büntető)
Sárga lapok: Abde Ezzalzouli, Mingueza, Frenkie de Jong, ter Stegen, ill. Pedrosa, Cabrera
Kiállítás: -ill.-

Barcelona: ter Stegen – Jordi Alba, Eric Garcia, Pique, Mingueza (Araujo) – Frenkie de Jong, Busquets (Puig), Nico (Demir) – Gavi (Coutinho), Depay, Ilias Akhomach (Abde Ezzalzouli). Vezetőedző: Xavi.

Espanyol: Diego Lopez – Pedrosa, Cabrera, David Lopez (Morlanes), Sergi Gomez, Aleix Vidal – Puardo (Melamed), Sergi Darder (Loren), Yangel Herrera (Dimata), Embarba (Wu Lei) – Raul de Tomas. Vezetőedző: Vicente Moreno.

A 14. forduló eddig eredményei és további mérkőzései

Péntek
Levante – Athletic Bilbao 0-0

Szombat
Celta Vigo – Villarreal 1-1
Sevilla – Alaves 2-2
Atlético Madrid – Osasuna 1-0
Barcelona – Espanyol 1-0

Vasárnap
14:00 Getafe – Cádiz (Tv: Spíler 2)
16:15 Granada – Real Madrid (Tv: Spíler 2)
18:30 Elche – Real Betis (Tv: Spíler 2)
21:00 Real Sociedad – Valencia (Tv: Spíler 2)

Hétfő
21:00 Rayo Vallecano – Mallorca (Tv: Spíler 2)

A bajnokság jelenlegi állása

A góllövőlista jelenlegi állása