Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Stadionbemutató: Buenos Aires további stadionjai II.

Argentína leghíresebb futballstadionjait bemutató sorozatunk keretén belül ezúttal néhány kisebb, ám annál tradicionálisabb fővárosi egylet létesítményét mutatjuk be…

Estadio Julio Humberto Grondona

(Photo by Marcelo Endelli/Getty Images)

Az argentin bajnokság (Liga Profesional) aktuális mezőnyének legfiatalabb alapítású csapata, az Arsenal Sarandí nem sorolható a tradicionális klubok közé, mégis jelentős sikereket tett már le az asztalra.

Az Arsenal csapatát csupán 1957-ben alapították Buenos Aires Avellaneda városrészében, melyből kifolyólag az egyesület klubszínei átvették a másik két helyi csapat előtt tisztelegve a Racing Clubtól a világoskék, az Independientétől a piros színt.

Az egyesület stadionját, az Estadio Julio Humberto Grondonát 1964-ben adták át. Azóta a létesítmény 2004-ben esett át egy jelentős felújításon, jelenleg 18 300 néző befogadására alkalmas. Jellegzetes formája miatt a stadiont szokás “Estadio Viaductónak” is hívni. Egy igazán jellegzetes latin stílusú stadion, szögletes lelátókkal és többnyire állóhelyekkel. A létesítmény híres az ott kapható különösen finom chinchulines nevű tradicionális argentin ételről, amely egyfajta speciális sült kolbász.

A klub alapításában a névadó testvére, Héctor is részt vett. A létesítményt Julio Grondonáról nevezték el, aki az első két évtizedben 1957-től 1976-ig a klub elnöke volt, majd később az Independienténél tevékenykedett, míg 1979-től egészen 2014-es haláláig pedig az argentin szövetség elnöke volt. Grondona emellett alelnöki tisztséget töltött be a FIFA-nál 1988 és 2014 között. A szövetség élén töltött regnálása alatt az argentin válogatott három világbajnoki döntőt játszott, valamint két Olimpiát és hat U20-as világbajnokságot nyert.

A csapat az Arsenal nevet a közelben található fegyvergyárról kapta, amely becenévvel a mai napig szokás illetni a csapatot.

Noha fiatal klubról van szó, az Arsenal a 2000-es években rendszerint Argentína legjobb klubcsapatai közé tartozott, és olyan sikereket is elért, melyről több régi vágású, százéves csapat álmodni sem mert. Az Arsenal ugyanis 2007-ben megnyerte a Copa Sudamericanát, egy évvel később pedig a Suruga Bank Championshipet (a japán bajnok ellen játszották a mérkőzést), továbbá ők lettek a bajnokok a 2012-es Clausura-bajnokság végeztével, illetve abban az évben megnyerték még az argentin szuperkupát, egy évvel később pedig a Copa Argentinát. Akkoriban például Dario Benedetto, Guillermo Burdisso vagy Luciano Leguizamón is a csapatot erősítette.

Estadio Florencio Sola

 

Az argentin főváros, Buenos Aires déli részén található Banfield csapata egyszeres országos bajnoknak mondhatja magát.

Az 1896-ban brit kivándorlók által alapított egyesület létesítménye, az Estadio Florencio Sola 1940 óta otthona a Banfield csapatának. A stadion átadásakor a legkorszerűbb építménynek számított a fővárosban, azóta több alkalommal is átesett kisebb-nagyobb felújításon, jelenlegi formájában mintegy 35 ezer néző befogadására alkalmas.

A stadion névadója, Florencio Sola a klub elnöke volt az egyesület legfényesebb időszakaiban 1938 és 1944, valamint 1947 és 1954 között. Az új stadionban lejátszott első mérkőzésen a Banfield csapata 1-0-ra diadalmaskodott az Independiente ellen Arsenio Erico góljával 1940. október 8-án. A csapat miután birtokba vette az új létesítményt, 1950-től 1953-ig 39 hazai mérkőzésen át veretlen volt.

A Banfield együttesének legnagyobb riválisa az ugyancsak Buenos Aires déli részében székelő Lanús csapata, amellyel a “déli klasszikust” (“Clásico del Sur”) szokták megvívni, de közeli fekvése révén a Quilmes és a Temperley is komoly ellenlábasnak számít.

A klub színeiben a valaha volt legtöbb mérkőzést a mostanság edzőként foglalkoztatott Javier Sanguinetti játszotta, aki 1990 és 1993, valamint 1994 és 2008 között 493 alkalommal húzhatta magára a zöld-fehérek szerelését.

A Banfield az egyetlen országos bajnoki címét a 2009-es Apertura megnyerésével szerezte. Egyébként a klub története során rendszerint egy feltörekvő kis csapatnak számított, amely szerencsésebb esetben időről időre meg tudta nehezíteni a nagyok dolgát.

A stadion négy oldalából kettőn kétszintes, szögletes lelátóval bír, de a jövőbeli tervek közt szerepel, hogy a többi oldalon is bővítésre kerül majd a kapacitás.

Estadio Centenario Ciudad de Quilmes

 

Argentína legrégebben alapított klubja jelenleg csak a másodosztályban tengődik, a Quilmes jelenlegi otthona pedig egy viszonylag újabb létesítmény.

Az 1887 óta fennálló Quilmes egyesülete Buenos Aires agglomerációjában székel. Jelenlegi stadionja az 1987-es tervezése végett az Estadio Centenario Ciudad de Quilmes nevet kapta. Eredetileg a létesítményt José Luis Meisznerről, a korábban 30 éven át szolgáló klubelnökről nevezték el, azonban miután kiderült, hogy benne volt a FIFA korrupciós botrányában, 2016-tól kizárólag a Centenario maradt a stadion nevében.

A létesítményt 1995. április 25-én adták át, a stadionavató-mérkőzésen a hazai csapat 2-1-re diadalmaskodott az uruguayi Nacional gárdájával szemben. Az argentin válogatott először és utoljára az akkor újnak számító létesítményben, 1995. június 30-án egy barátságos mérkőzést játszott Ausztrália ellen, melyet 2-0-ra megnyert Abel Balbo és Gabriel Batistuta góljaival.

A stadion a három évvel ezt követően való felújítása óta 30 200 néző befogadására alkalmas, jelenlegi formájában a kapuk mögött kétszintes, a hosszanti oldalakon egyszintes lelátókat találhatunk. A létesítmény természetesen a kék-fehér klubszíneket tükrözi.

A Quilmes csapatát a világhírű helyi sörmárka révén a “sörkészítők” becenévvel aposztrofálják az argentin futballban. Az egyesület kétszeres bajnoknak mondhatja magát, 1912-ben még az amatőr érában elért sikerük mellett az 1978-as Metropolitano-bajnokság megnyerésével értek fel az argentin trónra.

Estadio Islas Malvinas

 

A szebb napokat is látott All Boys csapata évek óta csak az argentin másodosztályban szerepel, de kétségkívül a tradicionális fővárosi egyletek közé tartozik.

A csapat stadionja, az Estadio Islas Malvinas 1963-ban került átadásra, amely az 1959-ben bezárt régi stadion helyére épült Buenos Aires Floresta városrészében.

Az együttes új otthona az angol kézen lévő Falkland-szigetek spanyol nevéről kapta a nevét, amelyért az argentinok 1982-ben sikertelen háborút vívtak. Az All Boys csapata egyértelmű állást foglalt a Tűzföld közelében található sziget hovatartozási kérdése ügyben, hiszen a stadion nevén túl minden évben hivatalos megemlékezést tartanak a Falkland-szigetek napján, április 2-án, valamint tartják a kapcsolatot veterán katonákkal és az elhunytak családjával, leszármazottaival.

A stadion átadásakor a pálya körül csak a két hosszanti oldallelátó épült meg, és a két kapu közül a mai napig is csak az egyik mögött van klasszikus lelátó, a másikon kizárólag pár széksor található. Jelenlegi maximális férőhelye 21 500 fő.

A 2000-es években több kisebb felújításon ment keresztül a létesítmény, de mivel egy belvárosi, zsúfolt részen fekszik utcákkal körülvéve, elég kicsi a tér és a lehetőség a jelentősebb bővítésre. Az utóbbi időben már csak belső átalakításokat végeztek, például az öltözők kerültek átrendezésre, a világítást korszerűsítették, és egy 5×4 méteres LED kivetítő lett üzembe állítva.

Ezzel együtt a 103 méter hosszú és 69 méter széles játéktérrel bíró építmény egy igazi latin stílusú, régi vágású kultikus stadion, ami még kisebb méretei ellenére is tipikus dél-amerikai futballpálya benyomását kelti.

Estadio de Chacarita Juniors

 

A szebb napokat is látott Chacarita Juniors jelenleg az argentin másodosztályban tengődik, és a fővárosi csapat egy régi vágású latin stadionban játssza hazai mérkőzéseit.

A Chacarita Juniors egyesülete Buenos Aires észak-nyugati negyedében, Villa Maipúban székel. Az Estadio de Chacarita Juniors létesítményt 1945-ben adták át, és eredetileg épített formájában egészen 60 éven keresztül működött. A nyitómérkőzésen 1945. július 8-án a hazai csapat 1-0-s győzelmet aratott az uruguayi River Plate csapata felett.

Az egyesület történetének legnagyobb sikere az 1969-es Metropolitano-bajnokság megnyerése volt, emellett négy alkalommal kaparintották meg a bajnoki címet a másodosztályban (1924, 1941, 1959, 1993–94). Edzői karrierje legelső állomásán 1975 és 1976 között az argentin válogatott később sikeredzője, Alfio Basile is irányította a csapatot.

A stadiont 2005-ben a felújítási munkálatok idejére hat évre lezárták, majd 2011. január 30-án az Argentinos Juniors elleni gól nélküli döntetlennel nyitotta meg ismét kapuit. A Chacarita otthona a felújítást követően jelenlegi formájában a stadion 24 300 néző befogadására alkalmas. A játékteret csak három oldalról veszi körbe klasszikus, latin stílusú, mélyebb lelátó.

A létesítmény részére további, teljes körű átépítést terveznek, amely során a stadion nagyobb alapterületet foglalna el a környező utcákból, befogadóképessége pedig 31 ezer fősre emelkedne, de a koronavírus miatti korlátozások következtében a felújítás is tolódott, ám reményeik szerint a következő években sor kerülhet rá.

A sorozat korábbi részei

Stadionbemutató: Buenos Aires lenyűgöző létesítményei
Stadionbemutató: Santa Fé csapatainak otthona
Stadionbemutató: Rosário futballotthonai
Stadionbemutató: La Plata létesítményei
Stadionbemutató: Buenos Aires további stadionjai I.
Stadionbemutató: Córdoba városának stadionjai

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!