Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Mbappé: “Szeretünk játszani, de…”

A Globe Soccer Awardson az év játékosának választott világklasszis sokakhoz hasonlóan, ugyancsak ellenzi a kétévenkénti világbajnoki rendezés ötletét…

(Photo by Kai Pfaffenbach – Pool/Getty Images)

A minap Dubajban rendezett Globe Soccer Awards díjátadó gálán az év játékosának választott Kylian Mbappé arról is szót ejtett, hogy nem ért egyet a kétévente való világbajnoki rendezés gondolatával:

“Szeretünk játszani, de ez túl sok lenne. Ha az emberek minőséget akarnak látni, akkor szerintem néha szünetet kell tartanunk.”

Mint ismeretes, a FIFA új versenynaptárra vonatkozó tervei szerint minden év júniusában rendeznének valamilyen nemzetközi világversenyt (Európa-bajnokságot vagy világbajnokságot), amelyekre a kijutásért egy vagy legfeljebb két válogatott szünetben kevesebb selejtezőt kellene játszaniuk a nemzeti csapatoknak. A nyári nemzetközi versenysorozatok végén a FIFA kötelező, 25 napos pihenőidőt rendelne el a játékosoknak. A reformjavaslatot egy technikai tanácsadó csoport dolgozta ki, amelynek vezetője Arséne Wenger.

A kétévenkénti vb-rendezést a kontinentális szövetségek közül az európai és a dél-amerikai sem támogatja, azzal kapcsolatoson az ECA-hoz hasonló éles kritikákat fogalmaztak meg.

A kétévenkénti vb-rendezés Gianni Infantino FIFA-elnök forradalmi terve, az erről szóló tanulmány elkészítéséhez a szervezet 211 tagjából 166 támogatását sikerült megnyernie májusban. A nemzetközi szövetség tervei értelmében már a 2026-os észak-amerikai világbajnokság után két évvel, 2028-tól kezdődően rendeznék meg sűrűbben a világbajnokságot.