Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Afrika-kupa: Egyiptom tizenegyesekkel búcsúztatta Elefántcsontpartot – videóval

A Kamerunban zajló Afrikai Nemzetek Kupáján a szerdai napon bonyolítják le az utolsó két mérkőzést a nyolcaddöntőkben, melyek közt sor került az aktuális forduló legnagyobb rangadójára…

Egy végletekig kiélezett mérkőzésen Egyiptom gól nélküli döntetlen után büntetőkkel diadalmaskodott Elefántcsontpart felett. Mindkét csapat bátran indította a mérkőzést, de egyik fél sem tudott fogást találni a másikon. Az első komolyabb helyzetre bő negyedórát kellett várnunk, s az egyiptomiak Marmoush révén a felső lécet találták el. A “fáraók” lendületben maradtak, és kisvártatva Salah ígéretes próbálkozásánál Sangare kapusnak kellett komoly védést bemutatnia. A játékrész második felében immár az “elefántok” is egyre több ígéretes támadást vezettek, I. Sangare lövését El Shenawy hárította bravúrral. Nem könnyítette meg a narancsmezesek dolgát, hogy félóra elteltével Kessiét elvesztették sérülés miatt. Az első játékrész ráadásában ugyancsak ők veszélyeztettek, Haller ordító lehetősége azonban szintén kihasználatlanul maradt az egyiptomi kapus jóvoltából. Az első 45 perc után gól nélküli döntetlenre álltak a küzdőfelek.

A fordulást követően az elefántcsontparti válogatott igyekezett ráerőltetni akaratát ellenfelére. Ennek ellenére néhány perc után Salah elfutása végén El Solia került ajtó-ablak helyzetbe, de a kapu fölé bombázott, majd Elneny átlövésénél ismét Sangare kapus helyezkedett jól. Küzdelmesen alakult a mérkőzés, helyzetek csak elvétve adódtak a csapatok előtt. Bő húsz perccel a vége előtt Haller ugorhatott volna ki ziccerben, de Hegazy óriásit mentett előle. Az azt követő szögletnél Haller közeli fejesét El Shenawy tolta óriási bravúrral a léc fölé. Kisvártatva a frissen beszálló Trezeguet lőtt ziccerben a hosszú sarok mellé egyiptomi részről. A hajrában Elefántcsontpart nyomott, a nagyszerű formában védő El Shenawy pedig egy hárítás után meghúzódott, és nem tudta folytatni a játékot. Döntés nem született, 90 perc után 0-0-ra álltak a csapatok.

A hosszabbítás kezdetén új erőre kapott az egyiptomi válogatott, Trezeguet vezérletével rövid időn belül több ígéretes helyzetet alakítottak ki. I. Sangare ígéretes átlövésénél Gabaski kapus mutatott be egy remek védést, tartva a döntetlent. Az “elefántok” egyértelműen többet próbálkoztak a ráadás második 15 percében, azonban gólt nem tudtak szerezni, és mindkét csapat rendkívül elkészült a végére az erejével, egyre inkább birkózásba csapott át a mérkőzés. Az utolsó pillanatokban Salah bejátszásából Trezeguet került helyzetbe, lövését azonban a kapus megfogta, így a tizenegyesekre maradt a döntés.

A büntetőpárbaj során az első két párban a kapusok hozzá sem tudtak szagolni a lövésekhez. Aztán viszont Bailly nekifutás nélkül, flegmán eleresztett lövését Gabaski a felső lécre tolta, és mivel több hiba nem történt, Salah utolsó büntetője után Egyiptom ünnepelhette a továbbjutást.

Elefántcsontpart – Egyiptom 0-1 (0-0, 0-0, 0-0) – büntetőkkel: 4-5
Helyszín: Japoma Stadium (Douala); Vezette: Jean Jacques Ndala Ngambo (Kongói DK)
Gólszerzők: – ill.
Sárga lapok: Bailly (9.), Deli (112.), Zaha (117.), ill. Zizo (90+3.)
Kiállítás: – ill. 

Elefántcsontpart: B. Sangare – Aurier, Bailly, Deli, Konan – I. Sangare, Seri (Boga 72.), Kessié (Serey Die 30.) – Gradel (Zaha 72.), Haller, Pepe. Szövetségi kapitány: Patrice Beaumelle (francia).

Egyiptom: El Shenawy (Gabaski 88.) – Kamal, Hegazy, Abdelmonem, El Fotouh – Elneny, El Solia, Fathi (Zizo 84.) – Salah, Mostafa Mohamed, Marmoush (Trezeguet 71.). Szövetségi kapitány: Carlos Queiroz (portugál).

 

Afrikai Nemzetek Kupája, a nyolcaddöntők eddigi eredményei és további programja

Burkina Faso – Gabon 2-1 – büntetők után
Nigéria – Tunézia 0-1
Guinea – Gambia 0-1
Kamerun – Comore-szigetek 2-1
Szenegál – Zöld-foki szigetek 2-0
Marokkó – Malawi 2-1
Elefántcsontpart – Egyiptom 0-1 – büntetők után
01.26. 20:00 Mali – Egyenlítői Guinea