Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Stadionbemutató: Rio de Janeiro gigantikus stadionjai

A legnagyobb argentin stadionok bemutatásával való foglalkozó sorozatunk után rátérünk a másik nagy dél-amerikai futballhatalom, Brazília nagyszerű létesítményeinek virtuális bejárására. A sort mi mással is kezdhetnénk, mint Rio de Janeiro híres nevezetes futballotthonaival…

Estádio do Maracanã

(Photo by Buda Mendes/Getty Images)

A riói Estádio do Maracanã a világ talán leghíresebb labdarúgó-stadionja, hivatalosan azonban nem is így hívják. Az Estádio do Maracanã nevű létesítményt az 1950-es brazíliai labdarúgó-világbajnokságra építették. A Rio de Janeiro északi részén felhúzott gigantikus stadion az eredeti nevét a helyi folyóról, valamint a szomszédos városnegyedről kapta. 1966 óta a hivatalos neve Estádio Jornalista Mário Filho, azonban a köznyelvben világszerte a Maracanã elnevezés maradt fenn. Mário Filho helyi újságíró volt, akinek testvére annak idején a stadion építésének egyik fő támogatója volt. Halála után vette fel a nevét a létesítmény.

A Maracanã köré egy hatalmas sportkomplexum épült, számos különböző létesítmény mellett szomszédságában található a Maracanãzinho („kis Maracanã”) nevű aréna.

Az 1950-es világbajnokságon hét mérkőzést rendeztek az elképesztő méretekkel rendelkező új riói stadionban. Az utolsó meccsen csaknem 200 ezren szurkoltak. A brazil válogatott itt játszotta mérkőzéseit, beleértve az utolsó, aranyéremről döntő mérkőzést Uruguay ellen, melyen a döntetlen is elég lett volna számukra a világbajnoki címhez, ám 1-0-s vezetésről 2-1-es vereséget szenvedtek. Az egész brazil nemzet az ünnepre készült, a játékosok hazai pályán történő megkoronázására. Ehelyett nemzeti katasztrófa történt, az újságok nem voltak hajlandóak írni a meccsről, ünnepélyes díjátadó sem volt, s a fájó letargia lett úrrá az országon. Sokan öngyilkosságot követtek el még a stadionban, a játékosok közül többen lemondták a válogatottságot. Egyszer, s mindenkorra Brazília szakított a szerencsétlenséget hozó fehér mezével, és innentől kezdve viseli a máig ismert sárga-kék szerelését. Az eset „Maracanãzo” („Maracanã-csapás”) néven híresült el.

A stadionban 26 alkalommal regisztráltak több mint 150 ezer nézőt, és 284 mérkőzésen látogattak ki legalább 100 ezren. Sokáig a világ legnagyobb stadionja volt, azonban a 2010 és 2013 közt végbement átalakítás után jelenlegi formájában „csak” 78 838 fő befogadására alkalmas, mellyel még mindig a legnagyobb stadion Brazíliában.

Különféle világesemények és zenei koncertek, előadások mellett rendszerint a legnagyobb riói rangadókat és a brazil válogatott mérkőzéseit rendezték a stadionban. Jelenleg a helyi csapatok közül az ország legnépszerűbb futballklubjának tartott Flamengo, valamint a Fluminense együttesének állandó otthona. A legnagyobb brazil rangadók közé tartozik a két csapat közti „Fla-Flu” néven elhíresült csatározás. Az első egymás elleni felvonást 1912-ben rendezték, és például 1963-ban 194 603 szurkoló tekintette meg a helyszínen a derbit. A Flamengo hét, a Fluminense négy alkalommal hódította el az országos bajnoki címet, míg a presztízs értéke miatt sokáig még fontosabb regionális bajnokságot (Campeonato Carioca) előbbi 37, utóbbi 31 alkalommal nyerte meg – ezzel ők a két legsikeresebb riói csapat.

A régi Maracanãban az 1989-es és a 2019-es Copa Américán rendeztek mérkőzéseket, míg a 2021-es kontinenstornán egyedül a döntőnek adott otthont, melyen Argentína legyőzte Brazíliát. Az 1950-esen kívül a másik, 2014-es brazil vb-n ugyancsak játszottak mérkőzéseket, hét találkozónak adott otthont, beleértve a finálét, melyen Németország hosszabbításban győzött Argentína ellen. 2013-ban a Konföderációs Kupa három mérkőzését, köztük a döntőt rendezték meg itt. aztán a 2016-os nyári olimpián a női és a férfi labdarúgó-torna elődöntőinek és döntőjének is helyet adott.

A Maracanã jelenlegi formájában jellegzetes a kör alakú füves részt hasonló formában körvevő lelátóiról. Tiszteletére a belgrádi Crvena Zvezda csapata Marakana Stadionnak nevezte el otthonát, amely hasonló formában épült.

Estádio Olímpico Nilton Santos

 

A brazil labdarúgás történetének egyik legsikeresebb csapata, a Botafogo egyesülete az Estádio Olímpico Nilton Santos nevű létesítményében rendezi hazai fellépéseit.

Az 1904-ben alapított Botafogo csapata 2007-ben vehette birtokba a jelenleg Estádio Olímpico Nilton Santos nevet viselő létesítményt Rio de Janeiro városában. Átadását követően a stadion Estádio Olímpico João Havelange néven futott a korábbi brazil üzletember tiszteletére. João Havelange 1974 és 1988 között volt a FIFA elnöke, a 2016-os riói olimpia alatti halála után kérvényezték, hogy a létesítmény kerüljön átnevezésre a Botafogo egykori kiváló védőjéről. A 2013-ban 88 esztendősen elhunyt kétszeres világbajnok Nilton Santos 1948 és 1964 között zajló teljes aktív pályafutását a klubnál töltötte, több mint 700 tétmérkőzésen viselve a Botafogo szerelését.

A riói nagy csapatok közé tartozó Botafogo együttese 24 regionális bajnoki cím mellett országos szinten két alkalommal végzett az élen, az első osztályú bajnokságot 1968-ban és 1995-ben nyerte meg. Nemzetközi szinten kevesebb sikerben volt része, 1993-ban a Copa CONMEBOL élén végzett, viszont a Libertadores-kupában az 1963-as és az 1973-as elődöntőknél messzebb nem jutottak.

Ezzel együtt is számtalan rekordot tartanak klubszinten: a Botafogo 1977 és 1978 között 52 tétmérkőzésen nem talált legyőzőre, ebből 42 első osztályú bajnokit vívott meg veretlenül. Összességében ők delegáltak a legtöbb játékost a brazil válogatottba, a Botafogo futballistái már több mint ezer fellépését regisztráltak a Seleção színeiben. Továbbá a valaha volt legnagyobb különbségű siker is a nevükhöz köthető egy 24-0-s diadal formájában még 1909-ből.

A létesítmény építési munkálatai 2003-tól 2007-ig zajlottak. A 49 931 férőhelyes építmény azóta számos jeles eseményt fogadott be, itt bonyolították le a 2007-es Pánamerikai Játékok, majd a 2016-os nyári olimpiai játékok atlétikai versenyszámait.

A sportesemények mellett kedvelt koncerthelyszínnek is számít, többek között Paul McCartney, Justin Bieber és a Guns N’ Roses is fellépett már náluk.

Estádio São Januário

 

A Rio de Janeiro nagy csapatai közé tartozó Vasco da Gama együttese Estádio São Januário nevű létesítményben játssza hazai mérkőzéseit csaknem egy évszázada.

A Vasco da Gama eredetileg evezősklub volt, 1915-ben hozták létre a labdarúgószakosztályt. A csapat otthona 1927 óta Estádio São Januário. A létesítmény a brazil nagyváros, Rio de Janeiro Vasco da Gama nevű negyedében található egy dombon a Nemzeti Obszervatórium közelében. Fekvéséből kifolyólag a stadiont Estádio da Colina („hegy stadionja”) néven emlegetik, a csapatot pedig a Gigante da Colina („hegy óriása”) becenévvel ruházták fel.

A stadionban rendezett első mérkőzésen a házigazda vereséget szenvedett a Santos ellen. A létesítmény az elmúlt évtizedekben több alkalommal esett át felújításon, legutóbb 2006-ban és 2012-ben. Jelenlegi formájában 24 584 fős befogadóképességgel rendelkezik. Ezzel Rio de Janeiro legnagyobb magán tulajdonban lévő stadionja, mivel a fentebb említett Estádio do Maracanã és az Estádio Olimpíco Nilton Santos egyaránt állami kézben van.

A világ azon kevés labdarúgó-stadionjai közé tartozik, ahol a csapatok kispadjai a pálya egyik rövid oldalán, az alapvonal mögött helyezkednek el. Így aztán a játékteret csak három oldalról veszi körül a lelátón, a negyedik részen van a bemelegítésre használatos terület.

A Vasco 24-szer nyerte meg a Rio de Janeiro környéki regionális bajnokságot (Campeonato Carioca) és négy alkalommal végzett az élen az országos brazil bajnokságban, utoljára 2000-ben. Az 1998-ban Libertadores-kupát, 2000-ben Copa Mercosurt nyerő együttes 2020-ban kiesett az országos első osztályból, és 2021-ben nem sikerült feljutnia, így a következő kiírást is majd az országos másodosztályban töltheti.

A klub alkalmazásában nevelkedett az 1994-es brazil legenda, Romário, aki karrierje során később több alkalommal is visszatért az egyesülethez.

Az Estádio São Januário homlokzata a brazil Nemzeti Történeti és Művészeti Örökség listájának tagja.

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!