Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb-pótselejtező: döntőben a törököket legyőző Portugália, Wales Bale duplájával jutott tovább – videóval

Elkezdődtek a 2022-es világbajnokság pótselejtezői. Portugália Törökörszág ellen lépett pályára. Egész könnyen tovább is jutottak CR-ék, bár a törökök rájuk ijeszthettek volna, ha nem rontják el a kapott büntetőjüket. Portugália Észak-Macedóniával találkozik a play-off döntőben. Wales is továbbjutott Ausztria ellen, ráadásul Gareth Bale duplájával. Ők a döntőben az elhalasztott, Skócia-Ukrajna találkozó győztesével fognak találkozni.

 (Photo by Octavio Passos/Getty Images)

Portugália – Törökország:

Jól kezdett Portugália, és már a 11. percben jött az első nagy ziccerük, amikor egy szabadrúgást követően Diogo Jota fejelt közelről kapura, de a labda kicsit fölé ment. A 15. percben azonban már nem hibáztak, és megszerezték a vezetést: egy kapufa után Otavio elé került a labda, aki nem hibázott, és belőtte azt a hálóba. A 21. percben volt egy lehetőség a törököknél is, amikor Ünder mutatott be szép lövést a a tizenhatosról, de a kapus bravúrral védett.  A 27. percben Kokcu csapott le a labdára a kavarodást követően a kapu előtt, de jobb alsó sarokba tartó lövést Diogo Costa könnyedén fogni tudta. A 42. percben végül ismét a portugálok szereztek gólt, amikor Diogo Jota ugrott magasra a beívelt labdára és laposan fejelt a kapu bal oldalába. A 44. percben még a törököknek is volt egy helyzete, ekkor Akturkoglu fejesénél védett nagyot a kapus.

A második félidőt a törökök kezdték jobban, ám nagy helyzetük nem volt a 65. percig, amikor végül összejött nekik az szépítés: Ünder tette a labdát Yilmaz elé, aki közelről lőtt a léc alá, esélyt sem adva a kapusnak. A 75. percben a portugálok is veszélyeztettek, amikor Otavio ugrott fel a beadásra a kapu előtt és fejelt is, de a labda hajszállal a bal kapufa mellé ment. Tartotta magát Portugália egészen a 85. percig, amikor egy tizenhatoson belüli szabálytalanság után büntetőt kapott Törökország. Yilmaz állt a labda mögé, ám jócskán a kapu fölé lőtt, így nem jött össze az egyenlítés. A 91. percben Joao Felix a kapu bal oldalát célozta meg, de a lövést a kapus bravúros mozdulattal védeni tudta. Végül a 94. percben zárták le a mérkőzést a portugálok, amikor meglőtték a harmadik góljukat is: Nunes kapta meg Rafael Leao passzát, aki megindult a védők között és a tizenhatosról ellőtte a labdát a kapu jobb oldalába. Ezzel Portugália lesz ott a play-off döntőben, ahol Észak-Macedónia lesz az ellenfele, miután Olaszország kiesett.

Portugália – Törökország 3-1 (2-0)
Gólszerzők: Otavio (15.), Diogo Jota (42.), Nunes (90+4.) ill. Yilmaz (65.)
Sárga lap: Diogo Jota (35.), Moutinho (86.) ill. Celik (35.), Calhanoglu (69.), Demiral (76.), Toköz (90+6.)
Kiállítás: – ill. –

Wales – Ausztria:

Kiegyenlített első félidőt játszottak a csapatok a játék képét tekintve, bár az osztrákok jobban tartották a labdát. A 6. percben Baumgartner ért oda a passzra és a tizenhatosról lőni is tudott, de csak a felső lécet találta el. Kisebb helyzetek és támadások után, a 25. percben végül Wales szerzett vezetést, amikor Bale lőtte ki a jobb felső sarkot egy fantasztikus szabadrúgásból. Egyre jobban jött fel fel a hazai csapat, és a 41. percben akár kettő is lehetett volna, amikor Ramsey eresztett meg egy lövést a kapu jobb oldalának irányába, de a kapus védett. A 43. percben válaszolt erre Ausztria is, ekkor Baumgartner fejelt kapura a tizenegyespontról, és a bal alsó sarkot célozta meg, de a kapus itt is szépen védett.

A második félidő egy osztrák helyzettel indult, amikor Arnautovic fejelt a kapu közepe felé, de a kapus ezt is védte. Az 52. percben azonban Wales nem hibázott, és kétgólosra növelte az előnyét, amikor Bale vette le az átadást, majd fantasztikus gól lőtt a bal felső sarokba. A 61. percben Alaba végzett el egy szabadrúgást közepes távolságból, de telibe találta a sorfalat. A 65. percben szerencsésen, de összejött a szépítés Ausztriának, amikor Davies talált be a saját kapujába. A 68. percben James küldött egy lövést a tizenhatoson belülről, de a kapus fogta a labdát. Az osztrákok passzolgattak és próbáltak támadásokat építeni, de Wales tartotta magát. A 93. percben Weimann célozta meg a kapu bal alsó sarkát, de a védők az utolsó pillanatban beleléptek. A 95. percben Wales még növelhette volna az előnyét, de Johnson lövése egy hajszállal elkerülte a bal kapufát és ezzel eldőlt, hogy Wales jutott be a play-off döntőbe, ahol az elhalasztott, Skócia-Ukrajna találkozó győztesével fog találkozni.

Wales – Ausztria 2-1 (1-0)
Gólszerzők: Bale (25. 51.) ill. Davies (65. – öngól)
Sárga lap: Wilson (60.), Williams (90+5.) ill. Baumgartner (24.), Lainer (88.)
Kiállítás: – ill. –