Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb-selejtező: Ecuador és Uruguay kijutott a tornára – videóval

Csütörtökről péntekre virradóra négy mérkőzést rendeztek meg a dél-amerikai világbajnoki selejtezőzóna utolsó előtti, 17. fordulójában…

(Photo by Raul Martinez – Pool/Getty Images)

A dél-amerikai vb-kvalifikációt veretlenül vezető Brazília ezúttal sem hibázott, miután a vártnál simábban, 4-0-ra kiütötte a még a kijutásért harcoló Chile válogatottját. A Seleção előtt több lehetőség adódott és egyértelműen fölényben futballozott már az első félidőben. Végül a gólok az első játékrész hajrájában érkeztek meg, miután előbb Neymar magabiztosan értékesítette a saját maga által kiharcolt büntetőt, majd Antony passzát követően Vinícius Júnior helyezett a hálóba egy ajtó-ablak lehetőséget. A szünet utáni első percekben Vidal zárkóztathatta volna közelebb az övéit, de hosszas videózás után közeli találatát les miatt érvénytelenítették. Chile nagy lendülettel próbálkozott a szépítés érdekében, azonban Alisson hibátlanul őrizte ketrecét. Menet közben a kontrákra berendezkedő brazilok előtt több lehetőség is adódott az újabb gólokra, s az utolsó húsz percen belül Philippe Coutinho tizenegyesével döntötték el a mérkőzést. A találkozó végeredményét a ráadásban Richarlison alakította ki, aki látványos lövéssel helyezett a hosszú alsóba. Chile a hetedik helyről várhatja a jövő keddi utolsó fordulót, sorsa nincs a saját kezében.

Brazília – Chile 4-0 (2-0)
Gólszerzők: Neymar (44. – büntetőből), Vinícius Júnior (45+1.), Coutinho (72. – büntetőből), Richarlison (90+1.), ill.

 

A kétszeres világbajnok Uruguay minimális, 1-0-s győzelmet aratott Peru ellen rendkívül vitatható körülmények között, ezzel kvalifikálta magát a világbajnokságra. A mérkőzés előtt a két csapat közt egyetlen pont volt a különbség a negyedik-ötödik helyen a Celeste javára, amely hazai környezetben igyekezett eldönteni a kijutás kérdését. Ennek megfelelően Diego Alonso együttese már az első félidőben mezőnyfölényben játszott, még ha kevés igazi lehetőség is nyílt előtte a gólszerzésre. A szünet előtti percekben azonban egy kapu előtti kavarodásban Giorgian De Arrascaeta vágta be kíméletlenül a léc alá Uruguay vezető gólját. A folytatásban Valverde távoli átlövése találta el a kapufát, és további helyzetek is adódtak az uruguayiak előtt a mérkőzés eldöntésére. Ezek azonban rendre kimaradtak, miközben Peru becsülettel küzdött az egyenlítés érdekében, viszont ők is hiába próbálkoztak. A hosszabbítás perceiben Trauco távoli emelésével egyenlíthettek volna, mivel Rochet kapus hárítás közben kezében labdával belépett a gólvonal mögé, de a játékvezető nem volt hajlandó visszanézni az esetet a peruiak csalódottsága ellenére. Uruguay így biztosította vb-helyét, Peru pedig egyelőre tartja a pótselejtezőt érő ötödik helyezést.

Uruguay – Peru 1-0 (1-0)
Gólszerző: De Arrascaeta (42.), ill.

 

A selejtezősorozat harmadik helyén álló Ecuador válogatottja a már kiesett Paraguay elleni 3-1-es vereség ellenére bebiztosította kvalifikációját a világbajnokságra. A házigazda tíz perc elteltével magához ragadta a vezetést, majd bár a Tricolor próbálkozott többet, az első játékrész ráadásában Hincapié a félre sikerült hazaadásából öngólt vétett, így kétgólosra nőtt a különbség. A szünet után Almirón találata minden kérdést eldöntött, a vendégek erejéből csak a szépítésre futotta a hajrában, de így is révbe értek a hosszú menetelés végén.

Paraguay – Ecuador 3-1 (2-0)
Gólszerzők: Morales (10.), Hincapié (45+6. – öngól), Almirón (54.), ill. J. Caicedo (85. – büntetőből)
Kiállítva: Riveros (88.), ill. –

A meglehetősen nehéz helyzetben lévő Kolumbia magabiztos sikerrel tartotta életben kósza pótselejtezős reményeit, miután fölényesen, 3-0-ra győzte le Bolívia nemzeti csapatát. A favorit az első félidő hajrájában Luis Díaz jóvoltából szerzett előnyt, majd a találkozó finisében újabb két góllal biztosította be sikerét. A kolumbiai remények életben maradtak az utolsó fordulóra, de Peru pontvesztése szükségeltetne majd az ötödik hely megkaparintásához.

Kolumbia – Bolívia 3-0 (1-0)
Gólszerzők: L. Díaz (39.), Borja (72.), Uribe (90.), ill.

 

A dél-amerikai selejtezősorozat aktuális állása

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!