Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A FIFA döntött a mérkőzések játékidejéről – HIVATALOS

Az elmúlt napokban meglepő találgatások láttak napvilágot, mely szerint a FIFA fontolóra vette, hogy már az idei világbajnokságtól változtasson az egyes labdarúgó-mérkőzések játékidején…

A nemzetközi sajtó feltételezései szerint a FIFA fontolóra vette, hogy a megszokott 90 perces játékidő helyett 100 percre növelje a labdarúgó-mérkőzések hosszát.

A döntés hátterében az állna, hogy a meccseken jelentősen lecsökkent az az idő, amikor a labda valóban játékban van, és a hatékonyabb szórakozás érdekében ezen szeretnének változtatni. Arról szóltak a hírek, hogy a nemzetközi szövetség első embere, Gianni Infantino szorgalmazza a váltást. Ennek ellenére a FIFA cáfolja a felvetéseket, és hivatalos közleményben reagált:

“Miután több hír és pletyka is napvilágot látott, a FIFA szeretné tisztázni, hogy a mérkőzések időtartamával kapcsolatban semmilyen változtatást nem tervez a 2022-es labdarúgó-világbajnokságon, sem más eseményen.”

A Sporttudományok Nemzetközi Központjának (CIES) statisztikái alapján átlagosan a 90 perces játékidő 60-65 százalékában van valóban játékban a labda a legmagasabb szinten. A kimutatások szerint a 2018–2019-es idénytől kezdődően a Bajnokok Ligájában a 90 perces meccsidőnek a 64,7 százalékában zajlik a játék, míg az európai topbajnokságok közül a Serie A-ban 61,35 százalék, a Bundesligában 61,28, a Premier League-ben 60,59, a Ligue 1-ben 60,32, míg a LaLigában csak 58,36 százalék ez a mutató.

A fenti számok tükrében teljesen érthető a találgatások megjelenése, és valószínűleg a következő időszakban mindenképpen változásokat fognak eszközölni a valós játékidő növelése érdekében.