Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Forradalmi újítás a valós játékidő növelésére

A közelmúltban találgatások láttak napvilágot, mely szerint a FIFA fontolóra vette, hogy már az idei világbajnokságtól változtasson az egyes labdarúgó-mérkőzések játékidején, a vb-n erre még nem kerül sor, de egy újítást máshol kipróbálnak…

A mexikói bajnokság (Liga MX) következő, július 1-jétől induló kupasorozatában bevezetésre kerül az a szabálymódosítás, hogy a játékmegszakítások idején meg fogják állítani az órát, hogy növeljék a mérkőzések nettó játékidejét.

“A lehető legjobban akarjuk csinálni, mert ez egy innovatív megoldás lehet a sportág jövőjében. Négy szezont töltöttünk el az adatok részletes elemezésével, és egyértelművé vált, hogy érdemes lenne kipróbálni, hogy ez a fajta időmérés miként működne a labdarúgásban” – indokolta meg döntésüket a helyi bajnokság elnöke, Mikel Arriola.

Sporttudományok Nemzetközi Központjának (CIES) statisztikái alapján átlagosan a 90 perces játékidő 60-65 százalékában van valóban játékban a labda a legmagasabb szinten. A kimutatások szerint a 2018–2019-es idénytől kezdődően a Bajnokok Ligájában a 90 perces meccsidőnek a 64,7 százalékában zajlik a játék, míg az európai topbajnokságok közül a Serie A-ban 61,35 százalék, a Bundesligában 61,28, a Premier League-ben 60,59, a Ligue 1-ben 60,32, míg a LaLigában csak 58,36 százalék ez a mutató.

A fenti számok tükrében teljesen érthető a találgatások és az esetleges próbálkozások megjelenése.