Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A házigazda sikerével zárult a Touloni Ifjúsági Torna

Május 29-től június 12-ig került megrendezésre a Maurice Revello-utánpótlástorna, korábbi, ismertebb nevén a Touloni Ifjúsági Torna 2022-es kiírása. A neves korosztályos versenyt 48. alkalommal bonyolították le, miután kétéves kényszerszünet után hívtak össze ismét 12 különböző korosztályos nemzeti válogattotat a világ minden tájáról Dél-Franciaországba…

Az 1967 óta immár 48. alkalommal megrendezésre kerülő Touloni Ifjúsági Tornán különböző korosztályok csapatai vettek részt, egyesek országok U19-es vagy U20-as, míg mások U21-es vagy akár U23-as csapattal képviseltették magukat.

A tornára meghívott tizenkét válogatottat három darab négytagú csoportba sorolták. Már a csoportmeccsek során sem lehetett döntetlen, 90 percnyi egál esetén azonnal tizenegyesrúgásokra került sor, és az így győztesként kikerülő csapat két, a vesztes egy ponttal gazdagodott. (Rendes játékidős győzelemért hagyományos módon három, vereségért nulla pont járt.)

Ugyan a házigazda franciák U20-as csapata hatalmas meglepetésre szétlövésekkel elvesztette az első meccsét Panama U23-as válogatottja ellen, végül a második két meccs megnyerésével biztosan húzta be a csoportját. A Javier Mascherano által irányított argentin U20-as nemzeti csapat hat pontjával nem tudott tovább menni, mivel két egygólos siker után 6-2-re kikaptak a rendezőtől.

Venezuela U23-as együttese a mexikói U21-gyel szemben nyerte meg a B csoport küzdelmeit, miután két rendes játékidős és egy szétlövéses győzelmet regisztráltak, azonban a közép-amerikaiak is örülhettek, mert legjobb másodikként ugyancsak bejutottak a legjobb négy közé. A C csoport élén a kolumbiai U19-es együttes végzett az utolsó fordulóban Japán U19-es válogatottjának legyőzésével.

Az A csoport végeredménye

A B csoport végeredménye

A C csoport végeredménye

(Tabellák: eredmények.com)

A folytatásban a továbbjutásról lemaradó csapatok helyosztókat vívtak egymással a fennmaradó pontos pozíciókért. Az első négy helyezett utáni legjobb, ötödik pozíciót Argentína U20-as csapata csípte meg Japán U19-es válogatottja legyőzésével, miközben soraikból a Manchester United 17 esztendős tehetsége, Alejandro Garnacho a négy mérkőzésen négy gólt szerzett. A hetedik pozícióban Panama U23-as csapata végzett, Algéria U23-as együttese szétlövésben kaparintotta meg a kilencedik helyezést, míg az utolsó előtti helyért vívott ki-ki meccs végén Ghána U20-as legénysége örülhetett.

A helyosztók eredményei:

A 11. helyért:
Ghána U20 – Szaúd-Arábia U20 2-1

A 9. helyért:
Algéria U23 – Indonézia U19 2-1 – tizenegyesekkel

A 7. helyért:
Panama U23 – Comore-szigetek U20 4-1

Az 5. helyért:
Argentína U20 – Japán U19 3-2

Az egyenes kieséses szakasz küzdelmei során a házigazda francia együttes egy félidő alatt eldöntötte a maga elődöntőjét a duplázó Sekou Mara vezérletével Mexikó ellen. A Girondins Bordeaux 19 éves csatártehetsége öt találatával a torna gólkirálya lett. A másik elődöntő rendes játékideje nem hozott találatot, Venezuela korosztályos csapata végül tizenegyesrúgásokkal múlta felül Kolumbia U19-es együttesét.

Elődöntők:
Franciaország U20 – Mexikó U21 4-1 (3-0)

Gólszerzők: Mara (13., 31.), Agoume (19.), Aouchiche (80.), ill. E. Álvarez (48.)

Venezuela U23 – Kolumbia U19 1-0 (0-0, 0-0) – tizenegyesekkel: 5-4
Gólszerzők:ill.

A bronzmérkőzésen Mexikó U21-es válogatottja félidőnként egy-egy találattal aratott 2-0-s sikert Kolumbia U19-es csapata felett. Az első játékrészben a Newcastle United kötelékében szereplő Santiago Munoz, míg a másodikban a Los Angeles Galaxy palántája, Efrain Álvarez volt eredményes. A dél-amerikai válogatott soraiból két játékost is kiállítottak a mérkőzés hajrájában.

A 3. helyért:
Kolumbia U19 – Mexikó U21 0-2 (0-1)
Gólszerzők:ill. Munoz (16.), E. Álvarez (61.)
Kiállítva: Cabezas (78.), Puerta Molano (82.), ill.

A vasárnapi fináléban a favorit francia U20-as válogatott hátrányból fordítva múlta felül 2-1 arányban Venezuela U23-as csapatát és hódította el a tornagyőzelmet. A dél-amerikai együttese korán vezetést szerzett Telasco Segovia jóvoltából, majd Bernard Dioméde több cserét is eszközölt, mindent bevetett a fordítás érdekében. A második félidő elején a tornát négy találattal záró Maghnes Akliouche (AS Monaco) egyenlített ki, majd a 79. percben Nathanael Mbuku vitte be a mindent eldöntő találatot az akkor már emberelőnyben játszó házigazda javára. A franciák történetük során 13. alkalommal nyerték meg a Touloni utánpótlástornát, azonban hét év szünetet követően, 2015 után most ünnepelhettek újra először.

Döntő:
Franciaország U20 – Venezuela U23 2-1 (0-1)
Gólszerzők: Akliouche (53.), Mbuku (79.), ill. Segovia (8.)
Kiállítva:ill. E. Ruíz (77.)