Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A La Liga “pénzügyi jogsértések” miatt feljelentette a PSG-t és a Manchester Cityt

A La Liga és annak elnöke, Javier Tebas már korábban jelezte, hogy jogi lépéseket fontolgatnak a Paris Saint-Germain és a Manchester City ellen, mostanra pedig már meg is tették a feljelentést. 

(Photo By Oscar J. Barroso/Europa Press via Getty Images)

A La Liga feljelentést tett a Paris Saint-Germain és a Manchester City ellen, miután a két klubot „a pénzügyi fair play szabályainak folyamatos megsértésével” vádolják.

Az egész onnan indult, hogy a PSG és a City is megtartott, illetve igazolt olyan játékosokat, akiket a Real Madrid is akart szerződtetni ezen a nyáron. Kylian Mbappé végül úgy döntött, hogy nem hagyja el Párizst, míg Erling Haalandért az angolok nyerték meg a versenyt.

A La Liga elnöke, Javier Tebas korábban már jelezte, hogy mindkét klub, de különösen a PSG gyakorlata veszélyt jelent az európai labdarúgás gazdasági stabilitására és a sportág integritására, ezért jogi lépéseket fog tenni.

A La Liga most betartotta az ígéretét, és feljelentést tett az UEFA-nál annak okán, hogy a két klub állítólag “szabálytalanul finanszírozza” az igazolásait. A City ellen meglepő módon már áprilisban, míg a PSG ellen a múlt héten adták be a papírokat.

“A La Liga a héten panaszt nyújtott be az UEFA-hoz a PSG ellen, amellé, amit áprilisban már beadott a Manchester City ellen is. Azért, mert ezek a klubok folyamatosan megsértik a jelenlegi pénzügyi fair play-szabályokat.”

– írják a La Liga hivatalos közleményében.

“A La Liga úgy véli, hogy ezek a gyakorlatok megváltoztatják a futball ökoszisztémáját és fenntarthatóságát, ártanak minden európai klubnak és bajnokságnak. Mindez csak a piac mesterséges felpumpálását szolgálják, ráadásul olyan pénzből, amit nem a futball generál. A La Liga tisztában van azzal, hogy ezen klubok szabálytalan finanszírozása vagy közvetlen pénzinjekciókkal, vagy olyan szponzori és egyéb szerződésekkel történik, amelyek nem felelnek meg a piaci feltételeknek vagy gazdaságilag nem ésszerűek.”

A PSG eddig nem volt hajlandó hivatalosan kommentálni az ügyet, de a klubhoz közeli források szerint teljesen biztosak abban, hogy megfelelnek a Ligue 1 és az UEFA pénzügyi fair play szabályainak. Hozzátették, hogy mind Mbappé új szerződése, mind pedig Lionel Messi leigazolása pénzügyileg megalapozott befektetés volt, és ahhoz, hogy ellensúlyozzák Mbappé fizetését, több játékost is el fognak adni a nyári átigazolási időszak folyamán.

A La Liga ráadásul hozzátette, hogy a francia törvényhozást és az Európai Uniót is be akarják vonni az ügybe, további „adminisztratív és jogi intézkedésekre”. Emellett Svájcban is lépéseket szeretnének tenni, a PSG elnöke, Nasser Al-Khelaifi ellen.