Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Barcelona: a következő 25 évre eladták a tv-s jogok 10 százalékát egy amerikai cégnek

A Barcelona megegyezésre jutott az amerikai székhelyű Sixth Street globális befektetési céggel, hogy eladja nekik a klub tv-s jogainak 10 százalékát a következő 25 évre. 

(Photo By Kike Rincon/Europa Press via Getty Images)

A Barcelona korábban már bejelentette, hogy az anyagi problémákkal küzdő klub fenntartásához szükségük van arra, hogy értékesítsenek különböző jogokat. A vezetőség június 16-án, egy közgyűlésen már elfogadta azt, hogy a La Liga tv-s jogainak 25 százalékát eladják annak érdekében, hogy stabilizálni tudják a klub gazdasági helyzetét.

A Barcelona most bejelentette, hogy a tv-s jogok 10 százalékát eladták az amerikai Sixth Streetnek  a következő 25 évre, amelyből 267 millió euró bevételt könyvelhetnek el erre a szezonra, a cég pedig további 207,5 millió eurót fog befektetni tv-s jogokba.

A közgyűlésen arról is megegyeztek, hogy eladják a klub Barca Licensing and Merchandising (BLM) részlegének 49,9 százalékát, annak a cégnek, amelyik a kereskedelmi jogait és az azokból befolyó bevételeket gondozza, hogy kiegyensúlyozzák a 2021/22-es szezon könyveléseit.

“Gazdasági eszközöket aktiválunk, illetve türelmes, fenntartható és hatékony stratégiát alkalmazunk a klub pénzügyi alapjainak megerősítésére. A Sixth Street bizonyítottan a futball nagy támogatója, tapasztalt sport- és médiabefektető, valamint olyan partner, aki jelentős tudással és erőforrásokkal járul hozzá a klub gazdaságához, miközben lehetővé teszi számunkra, hogy önállóan irányítsuk működésünket”

– nyilatkozta a Barcelona elnöke, Joan Laporta az üzletről.

A Barcelonának június 30-ig tőkére volt szüksége, mert ezzel véget ér a pénzügyi év, amelynek eredménye határozza meg azt a fizetési sapkát, amelyet a La Liga egy hónappal később jelent be.

A Barcelona súlyos pénzügyi helyzetét mindenki jól ismeri, miszerint Laporta 1 milliárd eurót meghaladó adósságot örökölt elődjétől, Josep Maria Bartomeutól. Az adósságok és a La Liga által megszabott bérplafon miatt a klub tavaly nyáron nem tudott új szerződést ajánlani Lionel Messinek.

A Barcelona és a Sixth Street megállapodása hónapokkal azután született, hogy ők – és a Real Madrid – elutasították a La Liga által javasolt 2,7 milliárd eurós szerződést a CVC Capital Partnersszel. A Barcelona pénzügyi alelnöke, Eduard Romeu június 9-én megerősítette, hogy a katalán klub elutasítja a CVC-megállapodást. A spanyol klubok által tavaly megkötött megállapodás értelmében a La Liga televíziós bevételeinek 10 százalékát adják el a CVC-nek. A Barcelona, a Real Madrid, az Athletic Bilbao és a spanyol szöveség azonban nem fogadta el a megállapodást, és pert indított az ügy ellen.

Eduard Romeu korábban arról számolt be, hogy 500 millió euróra van szükségük a klub „megmentéséhez”. A katalán gárda a hírek szerint korábban már megegyezett a Chelsea védőjével, Andreas Christensennel és az AC Milan játékosával, Franck Kessiével, hogy ingyen leigazolják őket, de anyagi korlátaik miatt eddig nem tudták regisztrálni őket. Gerard Pique, Jordi Alba és Sergio Busquets az újonnan érkezők regisztrálásának elősegítése és a Barcelona pénzügyi helyzetének javítása érdekében fizetéscsökkentést eszközölt, Samuel Umtiti esetében pedig átstrukturálta a védő szerződését.