Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Libertadores-kupa: a Palmeiras és a Flamengo sem kegyelmezett, a Boca és a River kiesett

Keddtől csütörtökig rendezték meg a Libertadores-kupa 2022-es kiírásában a nyolcaddöntők visszavágóit, a végletekig kiélezett izgalmak, a fájdalmas búcsúk és egyes nagy csapatok kiesései sem maradtak el…

(Photo by Alexandre Schneider/Getty Images)

Az első számú dél-amerikai nemzetközi torna, a Libertadores-kupa nyolcaddöntőinek visszavágói közt két párharc rendkívül simán alakult, a többi esetben viszont szorosabb küzdelemben dőlt el a továbbjutás sorsa.

Az elmúlt két kiírást megnyerő Palmeiras két fölényes győzelemmel intézte el a paraguayi Cerro Portenót, amely nem tudta megnehezíteni a Verdao dolgát. Az 5-0-ra megnyert visszavágó során ráadásul a duplázó Rony meseszép ollózós gólt szerzett. Hozzájuk hasonlóan simán ment tovább a tavalyi döntőt elbukó Flamengo, amely az első mérkőzés 1-0-s megnyerését követően a négygólos Pedro vezetésével 7-1-re (!) igázta le a továbbjutásban csak a visszavágó kezdetéig reménykedő Deportes Tolimát.

A brazil országos bajnoki címvédő Atlético Mineiro együttese Hulk egyetlen tizenegyesgóljával tudta felülmúlni a mindkét meccsen szívósan küzdő ecudadori Emelecet, így készülhetnek a címvédő elleni negyeddöntőre.

Mindkét argentin házi párharc komoly meglepetéssel zárult, ugyanis a River Plate a hazai visszavágón csak gól nélküli döntetlenre volt képes a Vélez Sarsfield ellen, így a korábbi négyszeres győztes búcsúzott a sorozattól. A “milliomosokat” vitatható bírói ítéletek sora sújtotta a visszavágón, egy állítólagos kezezős góltól fosztották meg őket, valamint Diego Godín brutális könyöklését sem vették észre a játékvezetők. (A találkozót követően a VAR-vezetőbírót eltiltották.) A Talleres Córdoba szintén jókora meglepetésre, ugyancsak idegenben harcolta ki a továbbjutást a tavalyi első argentin kiírást megnyerő Colón ellen.

Ezzel még nem volt vége az argentin csillaghullásnak: a Boca Juniors két gól nélküli döntetlen után tizenegyesekkel búcsúzott a Corinthians ellen, hiába tettek mindkét mérkőzésen jóval többet a továbbjutásért a braziloknál, számtalan lehetőséget puskáztak el Benedetto főszereplésével. A “genovaiak” a fájó fiaskót követően kirúgták vezetőedzőjüket, miután Sebastián Battaglia kritizálta a csapat átigazolási politikáját.

A csoportkörben magabiztosan teljesítő Estudiantes La Plata ezzel szemben hozta a papírformát és a kétgólos Manuel Castro vezetésével 3-0-ra legyőzte a Fortalezát, így bejutott a legjobb nyolc közé. Ellenfelük a tavalyi Copa Sudamericana-győztes Athletico Paranaense lesz, miután a brazil gárda 3-2-es összesítéssel múlta felül a paraguayi Libertadot, ahol a veterán Roque Santa Cruz pazar szólógólt szerzett.

A legjobb nyolc közé tehát öt brazil és három argentin csapat jutott be, a kupa történetében korábban soha nem volt példa hasonlóra, hogy csak ez a két ország adott volna csapatot a nyolc közé.

Libertadores-kupa, a nyolcaddöntők visszavágóinak eredményei

Libertad (paraguayi) – Athletico Paranaense (brazil) 1-1
Továbbjutott: az Athletico Paranaense 3-2-es összesítéssel

Flamengo (brazil) – Deportes Tolima (kolumbiai) 7-1
Továbbjutott: a Flamengo 8-1-es összesítéssel

River Plate (argentin) – Vélez Sarsfield (argentin) 0-0
Továbbjutott: a Vélez Sarsfield 1-0-s összesítéssel

Atlético Mineiro (brazil) – Emelec (ecuadori) 1-0
Továbbjutott: az Atlético Mineiro 2-1-es összesítéssel

Palmeiras (brazil) – Cerro Porteno (paraguayi) 5-0
Továbbjutott: a Palmeiras 8-0-s összesítéssel

Colón (argentin) – Talleres Córdoba (argentin) 0-2
Továbbjutott: a Talleres Córdoba 3-1-es összesítéssel

Boca Juniors (argentin) – Corinthians (brazil) 0-0 – tizenegyesekkel: 5-6
Továbbjutott: 0-0 után a Corinthians tizenegyesekkel

Estudiantes La Plata (argentin) – Fortaleza (brazil) 3-0
Továbbjutott: az Estudiantes La Plata 4-1-es összesítéssel

Libertadores-kupa, a negyeddöntők párosításai

Athletico Paranaense (brazil) – Estudiantes La Plata (argentin)
Flamengo (brazil) – Corinthians (brazil)
Vélez Sarsfield (argentin) – Talleres Córdoba (argentin)
Atlético Mineiro (brazil) – Palmeiras (brazil)

A további folytatásban a negyeddöntőket augusztus 2-4-ig és 9-11-ig, míg az elődöntőket augusztus 30-tól szeptember 1-ig és szeptember 6-8-ig bonyolítják le.

A Libertadores-kupa fináléját 2022. október 29-én rendezik az ecuadori Guayaquilben található Estadio Monumental Isidro Romero Carbóban.

További dél-amerkai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!