Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BL: bizonytalan védelmének köszönhetően simán kiesett a Ferencváros

Az odavágón nem jött ki a lépés a Ferencvárosnak a Bajnokok Ligája selejtezőinek harmadik fordulójában: az azeri mérkőzésen végül 1-1-es döntetlen lett a vége a Qarabag ellen. Így a Groupama Arénában kellett kiharcolni a továbbjutást, ami egyenlő állásról korántsem volt egyszerű feladat.

Az idén már jól bejáratott kezdőcsapatával állt ki a Ferencváros ezen az estén is – egy kivétellel. Az odavágón megsérülő Samy Mmaee helyén Thelander játszott. A legnagyobb kérdés viszont mégis az volt: sikerül-e a Fradinak fejben összeraknia ezt a meccset és túllendülni az azeri találkozó kínzó hibáin.

Az első percek arra mutattak rá, hogy nem. A Fradi rengeteg hibával játszott. Apró bizonytalanságok, pontatlanságok – a Qarabag pedig életerős, agresszív letámadással indított. Ez pedig nem ízlett a sebezhető zöld-fehér védelemnek. A 7. percben pedig jött is a baj: egy óvatlanult hátrapasszolt labda a sötét mezeseknél kötött ki, akik értékesítették is az ajándékba kapott lehetőséget. Zoubir találatával hamar vezetést szerzett a Qarabag, innentől pedig hatványozottan nehézzé vált a helyzet magyar szempontból.

A 9. percben érkezett is az FTC válasza: egy jól betett labdát sikerült kapura lőni, Mahammadaliyev azonban bravúrral védeni tudott. Egy perccel később Zachariassen veszélyeztetett fejjel – életjeleket mutatott hazai csapat. Ezt leszámítva azonban továbbra is a vendégek akarata érvényesült a mezőnyben. A 21. percben aztán újabb Fradi helyzetet jegyezhettünk fel, majd ezt követően változott a játék képe is: a Qarabag visszaállt és a Fradi kezdte el irányítani a játékot.

Élni kezdett a Fradi letámadása Boli vezérletével, jöttek is a helyzetek. A 29. percben Tokmac találta magát hatalmas ziccerben, de a támadó lövését az azeri kapus hatalmas bravúrral hárította. Három perccel később viszont már Dibusznak kellett résen lennie. Helyzetek mindkét oldalon. Bő fél óra után kezdek egyre frusztráltabbak lenni a Fradi játékosai: egyre több volt a szabálytalanság és a sárga lap. Ugyanakkor egyre többször forgott veszélyben a vendég kapu is – kár, hogy egyik lehetőség sem hozta meg a hőn áhított gólt.

A Ferencváros nem játszott jól, akadtak kimondottan gyenge egyéni teljesítmények is. Ugyanakkor minden bosszantó hiba és elbénázott lehetőség után a közönség szűntelenül bíztatta a csapatot, ami nekik is erőt adott. Dibusznak még a szünet előtt be kellett mutatnia egy szenzációs védést, így maradt a 0-1. Féltávnál több sikeres passza volt a Fradinak, jobb volt a labdabirtoklásuk, de a meccs képe alapján a legjobb esetben is csak szoros volt a meccs. Erős javulásra volt szükség a folytatásban.

Alig öt perccel a szünet után rögtön kettőt cserélt az FTC: lejött a sok hibával játszó Kovacevic (habár Thelandernek talán még rosszabb meccse volt) és Esiti is – a helyükön Knoester és Vécsei játszottak a folytatásban. A frissítés nem segített: alig pár perccel később Wadji góljával ismét betalált az azeri csapat, így már két gólos volt a hátrány. Thelander jelentős szerepet vállalt a gólban, de a társak a bent érkező Wadjit sem tudták kivonni a játékból. Hatalmas pofon volt ez Csercseszov együttesének.

Ezek után beállt csereként a sérülésből visszatérő Ryan Mmaee, de a játék képe nem sokat változott. A Qarabag továbbra is szervezetten játszott, rutinosan, tiszta fejjel. Keveset hibáztak és jól menedzselték a helyzetet. Sőt, olykor még tesztelgették is a hazai védelmet – a 66. percben például még a felsőlécet is megzörgették. A Fradi onnantól már csak a becsületgólért ment, de elöl is rendre sikerült rossz döntéseket hozni a kapu előtt, ami nem könnyítette meg a helyzetüket.

A Fradi sok hibát elkövetett az este folyamán, ám a legnagyobbat a végére hagyták. A 78. percben egy orbitális védelmi hibát követően kigurigázta Thelanderéket a Qarabag, így a Fradi végül harmadszor is kapitulált. A kiütés azonban nem lett teljes, hiszen a 86. percben sikerült a Fradinak is betalálnia: a csereként beállt Marquinhos volt rendkívül aktív és ugratta ki szépen Adama Traorét, aki góllal zárta az akciót.

1-3 lett a vége, ami azt is jelenti, hogy 2-4-es összesítéssel a Qarabag jutott tovább, a Ferencváros pedig az El-selejtezőben folytathatja. Az ellenfelük az észak-macedón Shkupi, vagy az ír Shamrock Rovers lehet majd.

Ferencváros – Qarabag 1-3 (0-1) – összesítésben 4-2 a Qarabag javára
Helyszín: Groupama Aréna (Budapest), Vezette: del Cerro (ESP)
Gólszerzők: Zoubir (7.), Wadji (54., 78.) , Adama Traore (86.)
Sárga lap: Thelander, Boli Botka, ill. Jankovic, Bayramov, Sheydayev, Andrade, Vesovic
Piros lap:

Ferencváros: Dibusz – Civic (Pászka), Thelander, Kovacevic (Knoester), Botka – Esiti (Vécsei), Laidouni – Adama Traore Tokmac (Marquinhos), Zachariassen – Boli (Ryan Mmaee). Edző: Csercseszov.

Qarabag: Mahammadaliyev – Bayramov, Huseynov, Mustafazada, Vesovic – Jankovic (Almeida), Qarayev (Romao) – Kady – Zoubir (Andrade), Wadji (Owosu), Sheydayev. Edző: Gurbanov.