Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

El: a Fradi “kísérletezős csapattal” is szinte gálázva nyert

A Bajnokok Ligájából való csúnya kiesés után az Európa-liga csoportköréért vívhatott a Ferencváros, amely hazai pályán kezdhette meg a párharcot az ír Shamrock Rovers ellen – meglehetősen felforgatott kezdőcsapattal. 

A Quarabag elleni visszavágón több gyenge egyéni teljesítményt is láthattunk, a legutóbbi bajnokin pedig szinte a cserecsapat játszott a Fradinál – mégis kissé meglepő, hogy az eddig látott alapcsapaton ilyen mértékben változtatott Csercseszov. A védelmet teljesen felforgatta: Botka és Knoester kezdett középen, mellettük Pászka és Wingo játszottak. Rajtuk kívül pedig bekerült még Besic, Ryan Mmaee és a hétvégén betaláló argentin Auzqui is. Alighanem nem volt elégedett a legutóbb látottakkal az orosz mester (és akadtak sérültek is) – most többen is megkapták a lehetőséget a bizonyításra a Shamrock ellen.

Már a legelejétől fogva egyértelmű volt, melyik a jobb csapat. A Ferencváros beszorította kapuja elé a Shamrock csapatát, hamarosan pedig a helyzetek is elkezdtek szállingózni. A 8. percben Ryan Mmaee egy hatalmas helyzettel jelentkezett, néhány perccel később pedig jött az első gól. Egy szöglet után Auzqui talált be, ami hamar helyrerakta a Fradi szekerét – innentől a vendégeknek kellett produkálnia valamit. A játék képe azonban a folytatásban sem változott. Csendesen, nyugodtan csordogált a játék – a zöld-fehérek irányításával.

Abban sem volt változás, hogy a visszatérő Mmaee hatalmas kedvvel játszott. A 34. percben egy kapufával rukkolt elő, majd még ugyanabban a percben jött is a folytatás. Épp őt sikerült szépen kiugratni, majd a középre tett labdát Adama Traore pofozta be. Kényelmes, két gólos előnybe kerültek a fővárosiak. A 37. percben Mmaee még villant egyet: hatalmas ziccerbe került, de a gyönyörű akció végén könnyelmű befejezést választott, így elmaradt az újabb gól. A szünetben így 2-0 volt az eredmény, szinte osztálykülönbség volt a két csapat között.

A második félidő is jól indult hazai szempontból. Botka Endre volt a kiindulópont: a válogatott hátvéd gyönyörűen szerzett labdát saját alapvonalánál, majd elindított egy kontrát. A gyors akciót sziporkázva vitte végig a Fradi, a lövés azonban nem sikerült olyan jól, a kapus hárított. A labda azonban pont Adama Traore elé került, aki be is passzolta azt a kapuba. Duplázott, csapata pedig már három gólos előnyben volt. Az 58. percben Mmaee a változatosság kedvéért két újabb ziccert puskázott el, így – habár egymaga betalálhatott volna akár ötször is -, végül gól nélkül maradt.

A folytatásban a tempó méginkább alábbhagyott, de láthattunk még több ferencvárosi lehetőséget – ugyancsak gól nélkül. A hosszabbításra azonban mégiscsak maradt még egy: egy szöglet után a csereként beállt Civic szerzett gyönyörű kapásgólt, beállítva a 4-0-ás végeredményt. Ezzel pedig már a csoportkör is félig már biztosnak mondható.

Többen élni tudtak a lehetőséggel: Pászka az egyik legjobb volt a pályán lévők közül, Auzqui is bizonyított Wingóval együtt, de külön kiemelendő Besic teljesítménye. A bosnyák játékos rengeteget kommunikált a társakkal a pályán, ami sokat segített a labdakihozataloknál és a támadásépítéseknél is. Ez a fajta jelenlét hiányzott a BL-selejtezők során. Volt viszont halványabb teljesítmény is: Knoester többször is zavarba hozható volt, pedig nem tesztelték sokat. Komolyabb csapatok ellen ennél többre lesz szükség tőle.

A visszavágót egy hét múlva rendezik majd Írországban.

Ferencváros – Shamrock Rovers 4-0 (2-0) 
Helyszín: Groupama Aréna (Budapest), Vezette: Nyberg (SWE)
Gólszerzők: Auzqui (13.), Adama Traore (34., 48.), Civic (94.)
Sárga lap: Auzqui, Knoester, Tokmac, ill. Hoare, Grace, Farrugia
Piros lap: –

Ferencváros: Dibusz – Pászka (Civic), Knoester, Botka, Wingo – Laidouni, Besic (Vécsei) – Adama Traore (Mercier), Tokmac, Auzqui (Marquinhos) – Ryan Mmaee (Boli). Edző: Csercseszov.

Shamrock Rovers: Mannus – Lyons, Grace, Cleary, Hoare, Gannon (Farrugia) – Kavanagh (Byrne), O’Neill, Watts (Ferizaj) – Greene (Tetteh), Gaffney (Towell). Edző: Bradley.