Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Olasz kedvenc lesz a Rijeka új edzője – HIVATALOS

Új vezetőedző veszi át a szakmai munkát az egyszeres horvát bajnok HNK Rijeka együttesénél. Ez a személy pedig nem más, mint az olasz kiscsapatok hírhedt trénere, a karakán Serse Cosmi.

(Photo by Maurizio Lagana/Getty Images)

Bár egyelőre hivatalosan még az előző vezetőedző, Fausto Budicin kirúgása sem volt hír, mégsem kelt meglepetést egy új edző kinevezése a kínosan gyenge Rijeka élén. A 2017-es bajnok együttes ugyanis kritikán aluli formával indította az új szezont. A fiumei klub már az első körben kiesett az Európa Konferencia Liga selejtezőjében, a később a Sepsit is búcsúztató Djurgarden által. A horvát bajnokságban pedig a nyolcadik forduló után (igaz, csak hét lejátszott meccsel) a tízedik, azaz utolsó helyen szerénykednek.

Budicin munkáját tehát Cosmi veszi át, aki 64 évesen először vállal munkát külföldön. Természetesen a Rijeka nagyon szépen írja körül, hogy mennyire tapasztalt olasz edzőről van szó. Ilyen szép mondatokat írnak, hogy „számos olasz első ligás csapatot irányított”, és, hogy „az olasz futball igazi ikonjaként mély nyomot hagyott abban”.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Cosmi az jó olasz szokásokhoz híven gyakran váltott klubot, immár tizenhetedik alkalommal nevezték ki egy csapat edzőjének. Bár volt, ahová többször is leültették, mint például a Perugia. Utóbbi klubbal háromszor is megjárta a szakállas-sapkás szakember az egykori UEFA Intertotó-kupát, és onnan egy alkalommal még a UEFA-kupába is átverekedték magukat. Az Udinese mestereként pedig még a Bajnokok Ligája csoportkörét is megjárta 2005. őszén.

Cosmi személyes varázsa ellenére sosem futott be komoly karriert, igazi top klub sose szerződtette. Legutóbb a Crotone edzője volt. A calabriai kiscsapat 2021-ben simán kiesett hősünkkel a Serie A-ból. Sőt, egyből továbbzuhanva (már Cosmi nélkül) jelenleg a harmadik vonalban sínylődnek.