Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

FIFA: újfent elutasították Chile óvását

A világbajnokságról lemaradó Chile újabb óvást nyújtott be a FIFA felé az őket megelőző Ecuador játékosának jogosulatlan szereplésével kapcsolatban…

(Photo by Dolores Ochoa – Pool/Getty Images)

A FIFA illetékes testülete helybenhagyta a fegyelmi bizottság korábbi állásfoglalását, ezzel másodszor is elutasítva a chilei szövetség beadványát, amely szerint jogosulatlanul szerepelt egy játékos az ecuadori válogatottban a katari világbajnokság dél-amerikai selejtezősorozatában.

Mint ismeretes, a nemzetközi szövetség a chileiek panaszára vizsgálatot indított az ecuadori válogatottban szereplő Byron Castillo ügyében, aki a vádak szerint kolumbiai állampolgár, így jogosulatlanul szerepelt a világbajnokságra automatikusan kijutó Ecuador színeiben a kvalifikáció sorozat alatt.

A 23 éves hátvédet 2017-ben kizárták az ecuadori U20-as válogatottból, mondván Kolumbiában, az ecuadori határhoz közeli Tumaco városában született. Két esztendővel később azzal gyanúsították, hogy meghamisította a születési dokumentumát, majd tavaly februárban vizsgálat indult annak megállapítására, hogy ecuadori vagy kolumbiai származású-e, de megerősítették az állampolgárságát, így bemutatkozhatott a világbajnokságra egyébként kijutó válogatottban.

Castillo nyolc selejtező-mérkőzésen szerepelt, Chile azonban állítása szerint dokumentummal igazolta, hogy a játékos valójában továbbra is kolumbiai állampolgár, és kérvényezte a FIFA-tól az ellenfél azon pontjainak elvételét, melyen az érintett játékos pályára lépett. A chileiek azt szerették volna elérni, hogy azokat a mérkőzéseket 0-3-mal írják jóvá, melyeken a labdarúgó pályára lépett a selejtezők során, és ebben az esetben ők jussanak ki a világbajnokságra.

A chileiek utolsó reménye az maradt, hogy a nemzetközi sportdöntőbírósághoz fordulnak, ahol még az új eljárást esélyt tartogathat arra, hogy más ítélet szülessen.