Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Copa Sudamericana: három éven belül másodszor nyerte meg a trófeát az IDV – videóval

A Copa Sudamericana 2022-es fináléjában a brazil Sao Paulo és az ecuadori Independiente del Valle találkozott egymással magyar idő szerint a szombati késő esti órákban az argentin Córdobában…

(Photo by Hernan Cortez/Getty Images)

Az Independiente del Valle teljesen megérdemelt, 2-0-s sikert aratott a Copa Sudamericana döntőjében a Sao Paulo felett.

Az előzetesen papíron esélyesebb brazil gárda kezdte rámenősebben az összecsapást, de különösebb lehetőséget nem tudott teremteni az első percekben az ecuadoriak kapuja előtt. Eközben az IDV inkább az ellentámadásokra rendelkezett be, és rögtön a találkozó elején adódott előttük helyzet, a befejezésbe azonban hiba csúszott. Az első tíz perc végén az ecuadoriak egyre inkább kiszabadultak a nyomásból, és Díaz közeli lövésénél Felipe Alvesnek kellett lábbal bravúrral védenie a rövid saroknál. Kisvártatva egy kísértetiesen hasonló szituáció végén Faravelli kiugratásából Lautaro Díaz már nem sodródott ki annyira, hanem befelé húzott és be is vette a Sao Pauló-i kaput. (0-1) Néhány perccel később ismét az ecuadori csapat veszélyeztett, Sornoza kőkemény lövését Felipe Alves tolta a kapufára. Az SPFC támadott többet, kevés helyzetük egyikénél az első félidő derekánál Rodrigo Nestor léphetett ki nagy lendüelttel, a visszaérő Schunke azonban egy tökéletes becsúszással szerelni tudta őt. Félóra elteltével adódott az addigi legnagyobb lehetőség a Sao Paulo előtt, azonban a leshatáron kiugró Calleri hiába vitte el a labdát a kapus mellett, éles szögből kisodróva nem találta el a kaput, mivel megcsúszott a lövés közben. A továbbiakban is a brazil gárda próbálkozott, azonban az IDV lescsapdája nagyszerűen működött, és amikor tudták, akkor a labdát is igyekeztek eldugni a hátrányban lévő ellenféltől. Az egyébként kifejezetten sportszerűen zajló mérkőzés első félidejének utolsó perceiben Carabajal kapta meg a meccs első sárga lapját, miután nem végzett el időben egy szabadrúgást a mezőnyben. A szünet előtt még Calleri lépett oda kőkeményen argentin honfitársa, Faravelli sípcsontjára, de megúszta szóbeli figyelmeztetéssel, viszont Reinaldo durva belépője már lapot ért náluk is. Az első 45 perc az Independiente del Valle 1-0-s vezetésével ért véget.

Játékoscsere nem, csak térfélcsere történt a második félidőre. A játék képét illetően sem történt változás a megszokotthoz képest, a Sao Paulo fokozta az iramot, mindenképpen gólt akart szerezni. Rodrigo Nestor jobbról leadott életerős lapos lövését Ramírez Preciado bravúrral védte. Röviddel ezt követően egy jobbról érkező bejátszás után Calleri fejelt mellé a kapu torkából ajtó-ablak helyzetben. Kisvártatva Calleri középre fejelt labdája pattogott el mindenki előtt. Tíz perc elteltével a kapujáfól kifutó Felipe Alves tarolta le a labda elrúgása közben a gólszerző Díazt, aki az ápolást követően folytatni tudta a játékot. A kis kényszerszünet arra jó volt az ecuadoriak részéről, hogy némileg kijöjjenek a szorításból. A kezdeti nyomás után az IDV rendezni tudta a sorait, és újra az első félidő nagy részében látott labdabiztos, intelligens játékot láttuk tőlük. A játékrész derekánál egy ellentámadást gólra váltott az Independiente, amikor egy tökéletesen kijátszott akció végén Díaz passzából Lorenzo Faravelli pöccintette be a második találatot. (0-2) Alig egy perccel később Díaz lépett ki nagy lendülettel, de késői középre adása után már nem alakult ki érdemi lehetőség, majd az ezt követő ellentámadásból Calleri ütközött a kapussal, de nem történt szabálytalanság. Ezt követően a következő helyzet ismét az ecuadoriak előtt adódott, a frissen becserélt J. Ortíz távoli lövését Felipe Alves nagyot védve tolta a léc fölé. Rogério Ceni tömeges cseréket eszközölt, és pályára küldte Édert, Galoppót és Igor Gomest az utolsó negyedórára. A következő sárga lapot Schunke egy lerántás miatt. Ahogy fogyott az idő, a Sao Paulo úgy játszott egyre görcsösebben, kevés érdemi helyzetet tudtak kidolgozni. Az utolsó tíz percen belül jártunk már, amikor viszont egy jobbról érkező bejátszás után Éder fejelt volna a léc alá, Ramírez Preciado azonban bravúrral kitolta a labdáját. Kisvártatva az ecuadori portást hosszasan ápolni kellett egy ütközést követően, de folytathatta a mérkőzést. A brazil gárda ugyan próbálkozott becsülettel, elkeseredettségükről árulkodott, hogy a hajrában Calleri és Diego Costa is besárgult, előbbit a hosszabbításban második sárgával ki is állították. A lefújásig az eredmény már nem változott.

Az Independiente del Valle a 2019-es győzelme után története során második alkalommal hódította el a Copa Sudamericanát.

Copa Sudamericana, 2022, döntő:
Sao Paulo FC (brazil) – Independiente del Valle (ecuadori) 0-2 (0-1)

Helyszín: Estadio Mario Alberto Kempes (Córdoba); Vezette: Wilmar Roldán (kolumbiai)
Gólszerzők:ill. L. Díaz (13.), Faravelli (66.)
Sárga lapok: Reinaldo (45+1.), Calleri (88., 90+3.), Diego Costa (90.), ill. Carabajal (43.), Schunke (79.)
Kiállítva: Calleri (90+3.), Diego Costa (90+7.), ill. –

Sao Paulo: Felipe Alves – Igor Vinícius, Diego Costa, Leo, Reinaldo – Pablo Maia, Rodrigo Nestor (Igor Gomes 75.), Alisson (Galoppo 75.), Patrick (Éder 75.) – Luciano, Calleri. Vezetőedző: Rogério Ceni.

Independiente del Valle: Ramírez Preciado – Fernández Cordero, Carabajal, Schunke, Segovia Vega, Chavez (B. Caicedo 90+5.) – Angulo (Gaibor 80.), Pellerano, Faravelli (L. Ortíz 90+5.) – Sornoza (Ayovi 80.), L. Díaz (J. Ortíz 73.). Vezetőedző: Martín Anselmi.

 

 

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!