Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Kiskorú áldozatai is vannak az indonéz tragédiának

Ahogyan arról beszámoltunk, az elmúlt hétvégén minden idők legbrutálisabb stadionkatasztrófája történt Indonéziában…

A nemzetközi sajtóbeszámolók szerint legalább 130-an életüket vesztették az Arema FC-Persebaya indonéz első osztályú bajnokin kitört zavargásokban. A halálos áldozatok közt 37 kiskorú is van, a sérültek száma pedig meghaladja a négyszázat.

A hazai csapat veresége miatt csalódott szurkolók üvegekkel, s egyéb tárgyakkal dobálták meg a labdarúgókat és a játékvezetőket, majd elözönlötték a pályát. A rendőrség könnygázt vetett be a randalírozó szurkolókkal szemben, akik a kijárat felé rohantak, de a lökdösődésben sokan a földön végezték. Harmincnégy ember – köztük két rendőr – még a helyszínen meghalt, utána pedig még többen, a kórházba szállítás vagy ellátás közben. A zavargások a stadionon kívül is folytatódtak, ahol a szurkolók felgyújtottak öt rendőrautót.

A  tragédiához hozzájárulhatott, hogy egyes kijáratok – eddig ismeretlen okokból – zárva voltak. Az indonéz rendőrség kedden arról tájékoztatott, hogy a stadion kijáratai ugyan nyitva voltak, viszont egyszerre csak két ember fért ki rajtuk, miközben több százan nyomultak a kapuk felé, hogy mielőbb kijussanak.

Az Indonéz Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága egész életére eltiltotta a labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől az Arema FC két tisztségviselőjét, a meccsek szervezésének fő felelősét, illetve a klub biztonsági vezetőjét.

A botrányos eseményeket követően az indonéz bajnokságot egy hétre felfüggesztették, a renitens csapat a folytatásban sem rendezhet már hazai mérkőzést.

2023-ban Indonézia lenne a házigazdája az U20-as világbajnokságnak, melyet a FIFA felül fog vizsgálni.

A hétvégi katasztrófára világszerte emlékezéseket tartanak, többek közt a Bajnokok Ligája-mérkőzések is gyászszünettel kezdődnek.