Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Libertadores-kupa: két brazil csapat vívja a finálét

Szombat este 22 órától az ecuadori Guayaquilben rendezik meg a Libertadores-kupa döntőjét két brazil csapat, a Flamengo és az Athletico Paranaense között…

(Photo by Heuler Andrey/Getty Images)

A Libertadores-kupa 2022-es kiírásában egymást követő harmadik alkalommal is két brazil csapat játszhatja a döntőt, miután a korábbi kétszeres győztes Flamengo és a tavalyi Copa Sudamericana-nyertes Athletico Paranaense jutott be a fináléba.

A riói gigász 1981-ben és 2019-ben hódította el a trófeát, tavaly pedig hosszabbításban vesztette el a döntőt a kétszeres címvédő Palmeiras ellen. Ezúttal nem kell visszavágniuk a Sao Pauló-i csapatnak, ugyanis a Furacao az elődöntőben kiejtette őket.

Az Athletico Paranaense korábban még sosem diadalmaskodott – egyetlen döntőjét 2005-ben a Santos ellen vesztette el. Ugyanakkor a második számú sorozatban az elmúlt években kétszer is diadalmaskodtak, 2018-ban és 2021-ben egyaránt kitehették a vitrinbe a Copa Sudamericana győztesének járó elismerést.

Mindkét döntős edzőváltáson esett át a szezon közben, amely pozitív hatással volt a csapat teljesítményére. A Flamengo a csoportkört még Paulo Sousával tudta le veretlenül, Dorival Júnior kinevezése után a csapat sokkal felszabadultabban és eredményesebben játszott. Eközben az Athletico májusban nevezte ki a 2002-es világbajnok brazil válogatott szövetségi kapitányát, Luiz Felipe Scolarit, aki az utolsó két meccs megnyerésével segítette továbbjutáshoz a csapatát a csoportkörből.

Az egyenes kieséses szakaszt mindkét csapat veretlenül abszolválta. A Flamengo ráadásul mind a hat meccsét megnyerte, valamennyi párharcából kettős győzelemmel juott tovább. A nyolcaddöntőben 8-1-es összesítéssel ütötte ki a kolumbiai Deportes Tolimát, a negyeddöntőben 3-0-val búcsúztatta a Corinthianst, az elődöntőt pedig 6-1-gyel abszolválta a Vélez Sarsfield ellen. Eközben az Athletico a paraguayi Libertadot (2-1), az argentin Estudiantes La Platát (1-0) és a már említett Palmeirast (3-2) takarította el az útból a fináléhoz. Scolariék minden egyes párharcot egy egygólos győzelemmel és egy döntetlennel vívtak meg sikerrel.

A Furacao legismertebb játékosa a nagy visszatérő Fernandinho, aki annak idején a 2005-ös döntő után távozott a csapattól, most pedig a visszatérése után újra bejutottak a fináléba. Ezzel szemben a Flamengo papíron jóval esélyesebb, számtalan kiváló egykori vagy mostani válogatott futballista erősíti a keretét, elég csak David Luiz, Filipe Luis, Pedro, Gabriel Barbosa, Giorgian De Arrascaeta, Arturo Vidal vagy Erick Pulgar nevére gondolni.

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!