Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Libertadores-kupa: emberelőnyben hódította el a trófeát a Flamengo – videóval

Szombat este az ecuadori Guayaquilben rendezték meg a Libertadores-kupa döntőjét két brazil csapat, a Flamengo és az Athletico Paranaense között…

(Photo by Buda Mendes/Getty Images)

A jóval esélyesebbnek tartott Flamengo emberelőnyben harcolta ki a kupagyőzelmet egy góllal az Athletico Paranaense ellen a Libertadores-kupa döntőjében.

A két brazil csapat fináléját a favorit Flamengo kezdte jobban, több ígéretes támadást vezettek, ám az első nagyobb lehetőség mégis a curitibaiak előtt adódott. Tíz perc elteltével egy bátor megindulást követően Vitinho rövid sarokra szánt próbálkozását Santos hárította. Kisvártatva egy kapu előtti kavarodás végén Alex Santana akrobatikus mozdulattal bombázott a kapu fölé, majd Vitinho lövése kerülte el a kaput. Nem kezdődött jól a meccs a rióiak számára, hiszen Filipe Luist kényszerű okokból már az első húsz perc végén le kellett cserélni, mivel rúgást kapott a lábára. Az Atlético Madrid korábbi remek védője a Flamengo alapemberének számít, helyét Ayrton Lucas foglalta el a védelem bal oldalán. A 28. minutumban az APR részéről Pedro Henrique kapta meg a meccs első sárga lapját, miután a közel 30 méterre a kaputól felrúgta Barbosát. A Furacao kezdeti aktivitása egyre inkább alább hagyott és szép lassan a Flamengo akarata érvényesült. A Rubro-Negro több akciót vezetett, melyet Scolari mester tanítványai csak faultokkal tudtak megakadályozni. Az első játékrész hajrájában az argentin játékvezető kiállította Pedro Henriquét, miután egy kőkemény becsúszás alkalmával lekésett a labdáról, csak az ellenfele lábát találta el, így megkapta második sárga lapját. A Paranaense tíz emberre fogyatkozott, amely végképp fölénybe helyezte a Flamengót. Dorival Júnior csapata még az első félidő ráadásában gólra váltotta az emberelőnyt, Rodinei és Everton Ribeiro összjátéka után utóbbi indult meg a jobb szélen, tökéletes középreadását pedig a kapu előtt érkező Gabriel Barbosa váltotta közelről gólra. A szünetben 1-0-ra vezetett az emberelőnyben lévő Flamengo.

A szünetben a Paranaense soraiban Alex Santanát Matheus Felipe váltotta, azonban tíz emberrel továbbra is alárendelt szerepet játszottak. A Flamengo felszabadultabb, bátrabb játékot játszott, Pedro két lövése azonban fölé szállt, a kettő közt Barbosa pedig nem tudott újabb gólt szerezni, mivel ajtó-ablak helyzetben lábon lőtte Bento kapust. Scolari újabb cserékkel próbálta frissíteni csapatát, hogy állni tudják az ellenfél rohamait, vagy akár esetleg tíz emberrel is tudjanak támadni az egyenlítésért. A második etap derekánál előbb De Arrascaeta, majd Romulo is besárgult, egyre keményebben zajlott a találkozó. A Paranaense nem igazán tudott helyzetbe kerülni, a Flamengo pedig inkább az eredmény biztos megtartására törekedett, így jobbára a mezőnyben zajlott a játék. Negyedórával a vége előtt a nem sokkal korábban becserélt Vidal is sárgát kapott, miután felrúgta az ellenfél csapatkapitányát, Thiago Helenót. Az utolsó tíz percen belülre érve Santos hárított egy kósza távoli lövést. A hajrában a Flamengo stabilan védekezett, és biztosan megtartotta egygólos előnyét a lefújásig, így a 2019-es győztes a tavalyi elvesztett döntő után visszafoglalta a dél-amerikai klubfoci trónját.

A Flamengo története során harmadszor hódította el a Libertadores-kupát, az Athletico Paranaense pedig a második döntőjét is elvesztette, egyúttal a 2002-es világbajnok Scolari minden bizonnyal ezzel a vereséggel búcsúzott az edzősködéstől.

Libertadores-kupa, 2022, döntő:
Flamengo (brazil) – Athletico Paranaense (brazil) 1-0 (1-0)

Helyszín: Estadio Isidro Romero Carbo (Guayaquil); Vezette: Patricio Loustau (argentin)
Gólszerző: Barbosa (45+4.) ill.
Sárga lapok: De Arrascaeta (68.), Vidal (75.), ill. Pedro Henrique (28., 43.), Alex Santana (43.), Romulo (73.)
Kiállítva:ill. Pedro Henrique (43.)

Flamengo: Santos – Rodinei, David Luiz, Leao Pereira, Filipe Luis (Ayrton Lucas 20.) – Everton Ribeiro, Thiago Maia (Vidal 71.), Joao Gomes – De Arrascaeta (Victor Hugo 84.) – Barbosa (Everton 84.), Pedro. Vezetőedző: Dorival Júnior.

Athletico Paranaense: Bento – Khellven, Pedro Henrique, Thiago Heleno, Abner – Fernandinho, Alex Santana (Matheus Felipe 46.) – Vitor Bueno (Canobbio 57.), Hugo Moura (David Terrans 75.), Vitinho (Romulo 57.) – Vitor Roque (Pablo 65.). Vezetőedző: Luiz Felipe Scolari.

 

 

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!