Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Befejezi edzői karrierjét a brazilok vb-győztes kapitánya – HIVATALOS

A korábbi várakozásoknak megfelelően az aktuális helyi idény végeztével a brazilok egykori szövetségi kapitánya bejelentette visszavonulását…

(Photo by Hector Vivas/Getty Images)

A 2002-es világbajnok brazil válogatott szövetségi kapitánya, Luiz Felipe Scolari utolsó állomáshelyével, az Athletico Parananese csapatával Libertadores-kupa-döntőn szerepelt, melyet elvesztettek az esélyesebb Flamengóval szemben.

A 74 éves szakember pályafutása nagy részében brazil csapatokat irányított, klubjaival összesen hat alkalommal jutott be a legjobb négy közé a Libertadores-kupában, amely egyedülálló rekord a sorozat történetében. Scolari 1995-ben a Grémiót, 1999-ben a Palmeirast segítette a dél-amerikai nemzetközi címhez. Mindkét csapatnál többször megfordult karrierje során, ahogy volt a Goiás, a Coritiba vagy a Cruzeiro edzője is.

Scolari a legnagyobb sikerét a 2002-es vb-címmel érte el, amikor a Ronaldo, Ronaldinho, Rivaldo fémjelezte selecaóval elhódították a vb-trófeát. Ezt követően 2003 és 2008 között a portugál válogatott szövetségi kapitánya volt, ahol saját bevallása szerint Cristiano Ronaldo is sokat tanult tőle, és Eb-döntőig jutottak. Később egy rövid ideig a Chelsea-nél is megfordult, valamint Ázsiában is edzősködött, majd másodszor is felkérték Brazília kispadjára, azonban a 2014-es hazai rendezésű világbajnokság keserű véget ért és távoznia kellett. Az elmúlt években szokásos brazil csapatainál fordult meg, az Athleticót májustól kezdve irányította.

Scolari a hivatalos adatok szerint több mint 1500 tétmérkőzésen ült a kispadon 1982 óta tartó edzői pályafutása során.