Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2022: hátrányból fordítva, Giroud vezérletével győzték le a franciák Ausztráliát – videóval

Folytatódtak a D-csoport küzdelmei a 2022-es katari világbajnokságon, méghozzá Franciaország és Ausztrália találkozójával. A franciák meglepetésre nagyon hamar hátrányba kerültek, azonban még az első félidőben megfordították az eredményt, és a végére sima győzelmet húztak be az első mérkőzésükön. Olivier Giroud duplázott, amivel beállította Thierry Henry gólrekordját a francia válogatottban (51). 

(Photo by Clive Mason/Getty Images)

Az ausztrálok meglepetésével kezdődött a meccs, mivel a szép passzolgatós játékuk után a 9. percben megszerezték a vezetést: Leckie cselezte ki Lucas Hernandezt, majd beadta a labdát, amire Goodwin érkezett, aki a bal felső sarokba lőtt. A 13. percben megsérült Lucas Hernandez térde, és le is kellett cserélni, helyére pedig testvére, Theo Hernandez érkezett. A 22. percben ismét helyzetbe kerültek az ausztrálok, amikor Theo Hernandez adta el a labdát, majd Duke lőtt kapura, de az centikkel mellette ment el. A 27. percben viszont a franciák az első nagy ziccerükből kiegyenlítettek: Hernandez adta be a labdát, majd a Rowlest megelőző Rabiot a kapu közepébe fejelte a játékszert. Nem kellett sokat várni Franciaország vezető találatára sem, hiszen a 32. percben ismét betaláltak: Mbappé szerzett labdát, majd Rabiot adta be, amire Giroud érkezett Mooyt megelőzve, a Milan csatára pedig laposan lőtt a kapuba. A játékrész végére még Mbappének és Griezmannak voltak kisebb helyzeteik, de a befejezéseik pontatlanok voltak.

A második félidőt már sokkal jobban kezdték a franciák. Az 51. percben Hernandez adta be ismét a labdát, amit Giroud ollózott kicsivel a kapu mellé. A 62. percben Giroud remek passzát Mbappé rúgta kapura, de az utolsó pillanatban odavetődött Rowles. A 68. percben már nagyon közel jártak az újabb gólhoz a franciák, ám Griezmann lövését Behich vágta ki a gólvonalról, azonban még ugyanebben a percben egy másik helyzetből mégis jött az újabb hazai találat: Dembélé adta középre vállal a labdát, ami így pont jó lett Mbappének, a PSG támadója pedig a jobb alsó sarokba fejelte a labdát. A 71. percben már jött is a negyedik francia gól, amikor Giroud középről fejelte a hálóba Mbappé beadását. A francia csatár ezzel beérte Thierry Henryt a válogatottban szerzett gólok számában. A mérkőzés innentől kezdve eldőlt, Ausztrália már nem tudott mit kezdeni ezzel a fölénnyel. A 90. percben még jött egy Konaté-helyzet, ám a fejesét Ryan hatalmas bravúrral védte. A 7 perces hosszabbítás nagyon esemény nélkül telt el, így maradt az eredmény a lefújásra is.

Franciaország – Ausztrália 4-1 (2-1)
Helyszín: al-Dzsanúb Stadion (al-Vakra) Vezette: Victor Gomes (dél-afrikai)
Gólszerzők: Rabiot (27.), Giroud (32. 71.), Mbappé (68.) ill. Goodwin (9.)
Sárga lap: – ill. Duke (55.), Irvine (80.), Mooy (90+5.)
Kiállítás: – ill. –

Franciaország: Lloris, Pavard (Koundé, 89.), Upamecano, Konaté, Lucas Hernandez (Theo Hernandez, 13.), Rabiot, Tchouameni (Fofana, 77.), Dembélé (Coman, 77.), Griezmann, Mbappé, Giroud (Thuram, 89.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps

Ausztrália: Ryan, Atkinson (Degenek, 85.), Souttar, Rowles, Behich, Mooy, Goodwin (Kuol, 74.), McGree (Mabil, 73.), Irvine (Baccus, 85.), Leckie, Duke (Cummings, 56.). Szövetségi kapitány: Graham Arnold

A D-csoport jelenlegi állása:


Standings provided by Sofascore