Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Még nem tisztázódott a következő vb lebonyolítása

Az már korábban kiderült, hogy a következő, 2026-os tornától kezdődően az eddigi 32 csapat helyett 48 csapat vehet részt a világbajnokságon, de a pontos lebonyolításról még nem született elhatározás…

(Photo by Robbie Jay Barratt – AMA/Getty Images)

Az eredeti koncepció szerint a 2026-os világbajnokságon a 48 csapatot 16 háromcsapatos csoportba sorolják, majd az első két helyezett jutna tovább a legjobb 32 közé.

Arsene Wenger, a FIFA futballfejlesztési osztályának vezetője egy vasárnapi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a nemzetközi szervezet a későbbiekben három lebonyolítási rendszer közül választ. Az egyik a már említett háromcsapatos verzió, míg a második változatban a résztvevőket 12 négycsapatos csoportra osztanák, melyekből az első két helyezett, valamint a legjobb nyolc csoportharmadik (összesen 32 csapat) jutna tovább az egyenes kieséses szakaszba.

A harmadik, rendhagyó tervezet szerint a 48 csapatot két részre osztanák, az így kapott 24 együttes 6 négycsapatos csoportban küzdhetne meg a továbbjutásért, majd az így létrejött két minitorna győztese mérkőzne meg egymással a döntőben.

Még semmi nincs eldöntve, de jelen állás szerint vagy 16 háromcsapatos csoport lesz, vagy 12 kvartett, vagy két külön 24 csapatos torna. Nem én hozom meg a végső döntést a lebonyolítással kapcsolatban, hanem a FIFA végrehajtó bizottsága, várhatóan a jövő év folyamán” – tájékoztatta a nyilvánosságot a francia szakember.

Annyi biztos, hogy a következő világbajnokságnak az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó ad otthont 2026-ban.