Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2022: Marokkó Portugáliát is búcsúztatta a tornáról, ott van a legjobb négy között – videóval

A 2022-es katari világbajnokság negyeddöntőjében Portugália Marokkóval találkozott. Az afrikai csapat most is nagyon jól kezdett, sőt, a vezetést is megszerezte az első félidő végén, és ezt az eredmény olyannyira jól tudta tartani a végéig, hogy hiába helyeztek óriási nyomást rájuk a portugálok, egyszerűen nem tudtak betalálni. Cristiano Ronaldóék így búcsúztak a tornától, míg Marokkó első afrikai csapat, ami elődöntőbe jutott. 

 (Photo by Alex Grimm/Getty Images)

Mindkét csapat bátran kezdte a mérkőzést, és a támadófocit részesítette előnyben. Az első a nagy helyzet az 5. percben érkezett, amikor egy szöglet után Joao Félix csukafejese ment a kapu mellé. Egy perccel később viszont már Marokkó veszélyeztetett szintén egy szöglet után en-Nesziri bólintotta mellé.  A 14. percben Guerreiro lőtt rá 13 méterről egy lepattanót, a labda útjába azonban belevetette magát el-Jamik. A 19. pecben már Zijes próbálkozott egy lövéssel, amely azonban nagyjából két méterrel ment el a bal alsó mellett. A 32. percben Joao Félix lőtt 17 méterről, majd a labda el-Jamik derekáról pattant kicsivel mellé. A 39. percben egy szép támadás végén Attijah Allah balról gurított vissza Amallah-nak, aki senkitől sem zavartatva lőtt a kapu felé. A 41. percben Joao Félix lőtt rá kapásból egy labdát nagyjából 15 méterről, de végül nem találta el a kaput. A 42. percben viszont mégis Marokkó szerzett vezetést egy kontrából. A portugál védők elaludtak, Attijat Allah beadását pedig en-Nesziri fejelte be a rosszul kimozduló kapust megelőzve. Az utolsó pár percet viszont már nagyon megnyomta a portugál válogatott, és a 45. percben az egyenlítés is meg lehetett volna, amikor Bruno Fernandes gyönyörű tekerése a felső lécet találta el. Végül újabb gól már nem született az első játékrészben.

A második félidőben próbálta feltörni a portugál válogatott a marokkói védelmet, de nem igazán sikerült nekik. A 48. percben ráadásul jó helyről jöhetett szabadrúgással Marokkó, amit Zijes kapura is tekert, és bár Costa kiütötte, nem nagyon tudta, mi történik körülötte. Az 51. percben már be is cserélték Cristiano Ronaldót, aki ezt a meccset is a padon kezdte, hátha tud segíteni a csapatán, de Goncalo Ramos a pályán maradt. Az 56. percben ismét kontrázott Marokkó, ám en-Nesziri készítette le Unahinak a labdát, aki viszont csak magasan a kapu felé lőtte. Az 58. percben Goncalo Ramos teljesen szabadon fejelhetett egy beadás után, de nem találta el a kaput. A 64. percben Bruno Fernandes került lövőhelyzetbe 16 méterre a kaputól, jobbal rá is pörkölte, talán arasznyival zúgott el a labda a léc fölött. A 71. percben nagyon jó helyről jöhetett szabadrúgással Portugália, ám Bernardo Silva egy ütemmel lekésett róla, pedig teljesen egyedül volt. A 91. percben egy hosszú indításért remekül indult be Ronaldo és lőtt is, de Bunu rávetődött a labdára. A 93. percben Sddira egymás után két sárgával kiállítatta magát, így emberhátrányban kellett Marokkónak befejeznie. A 96. percben egyedül mehetett a kapus felé, azonban Diogo Costa most jól jött ki, és védett. A 97. percben Pepe közel állt az egyenlítéshez, azonban kicsivel a kapu mellé fejelt és ez volt az utolsó helyzete a portugáloknak, nem jött össze az egyenlítés.

Marokkó – Portugália 1-0 (1-0)
Helyszín:
al-Tumama Stadion (Doha) Vezette: Facundo Tello (argentin)
Gólszerzők: en-Nesziri (42.) ill. –
Sárga lap: Dari (70.), Seddira (90+1.) ill. Vitinha (87.)
Kiálltás: Seddira (90+3.) ill. –

Marokkó: Bunu, Hakimi, el-Jamik, Szaissz (Dari, 57.), Attijat Allah, Amrabat, Unahi, Amallah (Seddira 65.), Zijes, en-Nesziri (Benun, 65.), Bufal. Szövetségi kapitány: Valid Regragi

Portugália: Diogo Costa, Dalot (Horta, 79.), Pepe, Rúben Dias, Guerreiro (Cancelo, 51.),  Otávio (Vitinha, 69.), Neves (Cristiano Ronaldo, 51.), Bernardo Silva, Bruno Fernandes, Joao Félix, Goncalo Ramos (Rafael Leao, 69.). Szövetségi kapitány: Fernando Santos