Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2022: hamar feltörte Marokkó védelmét Franciaország és be is jutott a döntőbe – videóval!

A katari világbajnokság második elődöntőjében az volt a kérdés, hogy a címvédő Franciaország, vagy az óriásölő Marokkó kerül a döntőbe Argentína mellé. A franciáknak a vb legjobb védelmét kellett feltörniük ahhoz, hogy a fináléba juthassanak.

Photo by Lars Baron/Getty Images

Az eddig látottak alapján úgy futottunk neki ennek a mérkőzésnek, hogy Marokkó jó eséllyel “leparkolja majd a buszt” Bono kapuja elé, aztán keményen védekezik és imádkozik majd egy büntetőpárbajért. Közvetlenül a kezdés előtt azonban történt egy kényszerű változtatás a védelemben: Dari kezdett Aguerd helyett, aki még a bemelegítés során sérülhetett meg. Talán ez is szerepet játszott abban, hogy létrejött a számukra legkedvezőtlenebb forgatókönyv – kaptak egy korai gólt.

Az 5. percben Mbappe lövését még sikerült blokkolni, de a lepattanót Theo Hernandez közelről be tudta pofozni egy akrobatikus mozdulattal. Így Franciaország hamar előnybe került, Marokkó pedig futhatott az eredmény után.Ezzel pedig minden, amit azelőtt a meccsről gondoltunk, ment a kukába. Marokkónak egy új arcát kellett megmutatnia és kezdeményeznie kellett – talán először ezen a világbajnokságon.

A 10. percben rögtön egy szép távoli lövéssel jelentkeztek, utána azonban elmaradtak a vörös rohamok. A franciák nem adták oda ellenfelüknek a labdát – ugyanúgy próbáltak támadni, mintha döntetlenre állt volna a meccs. A 17. percben aztán Saiss hibája után Giroud találta el a kapufát – Marokkónak változtatnia kellett a siker érdekében. Lejött Saiss, aki helyett Amallah léphetett pályára csereként már a 21. percben. Ez szerkezeti változtatással is járt, hiszen az afrikai csapat így négyvédős rendszerre állt át.

A franciák komótosan járatták a labdát, próbálták szép lassan építgetni a támadásaikat, tartani a játékszert és ezzel együtt húzni az időt. A labdaszerzések után azonban a piros mezesek találtak bőven bejátszható üres területeket a francia térfélen, ahová lelkesen rugdoshatták be a labdákat – ez pedig mindenképp egy veszélyforrás volt a címvédő számára, amire figyelniük kellett. Hiába az előny, nem volt ez egy komfortos szituáció Franciaország számára, pláne ebben a hangulatban: a rengeteg marokkói drukker miatt nagy volt a hangzavar, a vb eddigi talán legpokolibb légkörét megteremtve ezzel.

A franciák viszont tették tovább a dolgukat. A 36. percben előbb Mbappe, majd Giroud lőhetett egy kontra végén – a gól elmaradt. Veszélyesebbnek tűntek a sötét mezesek, a szünet előtt azonban még megrázta magát Marokkó.  A 44. percben egy szöglet után El Yamiq ollózva találta el a kapufát – ez az egész félidő legszebb és egyik legveszélyesebb mozzanata volt. Nem született gól belőle, de jelezte: mindössze egy gólos különbségnél még messze nem dőlt el semmi. Marokkóval nagyon is számolni kell majd a mérkőzés második felében.

A második félidő egy cserével indult: Mazraoui sem tudta folytatni a játékot a marokkói védelemben, így az ő helyén Attiat-Allah játszhatott. Ez a sok változtatás nyilván nem tett jót Marokkó esélyeinek a továbbjutás szempontjából. Ennek ellenére nagy kedvvel vetették bele magukat a munkába Regragui tanítványai a fordulás után. Rögtön megpróbálták beszorítani ellenfelüket és sikerülyt néhány komolyabb lehetőséget is kialakítaniuk – a francia védelem csak nagy nehézségek árán tudta megtartani előnyét.

Ezt követően azonban lecsillapodtak a kedélyek. Franciaország valamelyest le tudta lassítani a játékot, amiben segítségükre voltak a cserék és az ápolások is. Marokkó nehezen tudta folyamatos nyomás alatt tartani Lloris kapuját, ráadásul a franciák is próbálkoztak gyors ellenakciókkal. Erősen benne volt a meccsben egy újabb gól – csak az volt a kérdés, hogy melyik csapat szerzi. A választ végül a 80. percben kaptuk meg: ekkor ugyanis egy középpályás labdaszerzés után Franciaország indíthatott akciót, melynek végén Mbappe labdáját a csereként épp beálló Kolo Muani váltotta gólra. Ezzel pedig gyakorlatilag el is dőlt az összecsapás.

Marokkó több szempontból rendkívül szerencsétlen volt ezen az estén, így pedig nem is tudták összehozni a továbbjutást. Azonban azt meg kell hagyni, hogy egy pillanatra sem adták fel és alaposan megizzasztották a sztárokkal felálló francia csapatot. Didier Deschamps együttese ha nem is simán, de (tőlük szokatlan módon) kapott gól nélkül húzta be ezt a meccset – egy olyan ellenféllel szemben, amelynek védelme sokáig bevehetetlennek tűnt. Franciaország bizonyította, hogy helye van a döntőben, ahol Argentínával csapnak majd össze vasárnap délután. A harmadik helyért Marokkó és Horvátország mérkőzik majd.

Franciaország – Marokkó 2-0 (1-0)
Helyszín: Al Bayt Stadion (Al Khor) Vezette: Ramos (Mexikó)
Gólszerzők: Theo Hernandez (5.), Muani (80.)
Sárga lap: -, ill. Boufal, Amrabat
Kiállítás: – ill. –

Franciaország: Lloris – Theo Hernandez, Konate, Varane, Kounde – Fofana, Tchouameni – Mbappe, Griezmann, Ousmane Dembele (Muani) – Giroud (Thuram). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps.

Marokkó: Bono – Mazraoui (Attiat-Allah), Saiss (Amallah (Ezzalzouli)), Dari, El Yamiq, Hakimi – Boufal (Aboukhlal), Amrabat, Ounahi, Ziyech – En Nesyri (Hamdallah). Szövetségi kapitány: Walid Regragui.

A mérkőzés összefoglalója