Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Hamarosan eldől, hogy kilépnek-e az oroszok az UEFA-ból

Az orosz labdarúgó-szövetség a közelmúltban fontolóra vette, hogy kilépjen az UEFA-ból és az európai helyett az ázsiai kontinens égisze alatt versenyezzen a továbbiakban…

Az orosz szövetség jövő keddre ígérte a döntést abban a kérdésben, hogy kilép-e az európai szövetségből és csatlakozik-e az ázsiai konföderációhoz.

Az ügyben az orosz szövetség végrehajtó bizottsága pénteken ülésezett, de a tanácskozáson nem jutottak közös nevezőre. Az ülést követő sajtótájékoztatón a szövetség elnöke, Alekszandr Djukov azt mondta:

“Kedden találkozunk videokonferencia útján, és akkor meghozzuk a végső döntést.”

Mint ismeretes, február végén a FIFA és az UEFA is felfüggesztette az orosz válogatott és az orosz klubcsapatok részvételét a szövetségek versenyrendszereiben az orosz-ukrán háborút követően, a döntést pedig a nemzetközi sportdöntőbíróság is megerősítette.

Az oroszok álláspontja szerint a politikai kérdéseknek semmi közük az egyes sportokhoz és jogtalan ítélet született, úgy vélik, hogy a nemzetközi szevezetek döntése ellentétes a sport szellemiségével, és nem értenek egyet a szankciókkal.

A hírek szerint az ázsiai szövetség szívesen látná Oroszországot. Az elmúlt években történtek már hasonló konföderáció-váltások: elég csak Izrael esetére gondolni, melynek az AFC politikai okokból felfüggesztette a tagságát, majd az UEFA-hoz csatlakoztak, míg Ausztrália sportszakmai megfontolások miatt csatlakozott 2006 elején Óceániából az ázsiai szövetséghez.