Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Az oroszok továbbra sem tudtak dönteni a kilépésről

Az orosz labdarúgó-szövetség a közelmúltban fontolóra vette, hogy kilépjen az UEFA-ból és az európai helyett az ázsiai kontinens égisze alatt versenyezzen a továbbiakban…

Az orosz labdarúgó-szövetség végrehajtó bizottsága kedden sem tudott megállapodni abban a kérdésben, hogy a szervezet kilépjen-e az UEFA-ból, és csatlakozzon az ázsiai konföderációhoz.

A végrehajtó bizottság pénteki ülését követően a szövetség elnöke, Alekszandr Djukov azt mondta, keddre halasztják a döntést a konföderációváltásról. A tanácskozást meg is tartották videokonferencia keretében, ám ezúttal sem született megállapodás.

“Az orosz szövetség úgy határozott, elhalasztja a végrehajtó bizottság szavazását az UEFA-ból való kilépésről és az AFC-hez való csatlakozásról” – közölték az orosz állami hírügynökséggel, hozzátéve, a voksolás időpontját 2022. december 31-ére tűzték ki.

Mint ismeretes, február végén a FIFA és az UEFA is felfüggesztette az orosz válogatott és az orosz klubcsapatok részvételét a szövetségek versenyrendszereiben az orosz-ukrán háborút követően, a döntést pedig a nemzetközi sportdöntőbíróság is megerősítette.

Az oroszok álláspontja szerint a politikai kérdéseknek semmi közük az egyes sportokhoz és jogtalan ítélet született, úgy vélik, hogy a nemzetközi szevezetek döntése ellentétes a sport szellemiségével, és nem értenek egyet a szankciókkal.

A hírek szerint az ázsiai szövetség szívesen látná Oroszországot. Az elmúlt években történtek már hasonló konföderáció-váltások: elég csak Izrael esetére gondolni, melynek az AFC politikai okokból felfüggesztette a tagságát, majd az UEFA-hoz csatlakoztak, míg Ausztrália sportszakmai megfontolások miatt csatlakozott 2006 elején Óceániából az ázsiai szövetséghez.