Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Marco Rossi: “Sokkal inkább csapat vagyunk, mint három évvel ezelőtt”

A magyar válogatott szövetségi kapitány jó hangulatban értékelte a nemzeti csapat kiválóan sikerült, 2022-es évét…

(Photo by Stuart Franklin/Getty Images)

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi a MOL Csapat részére adott évzáró interjún beszélt a nemzeti csapat elmúlt években végbement fejlődéséről:

“Az volt a legnagyobb bajom azzal a két 2019-es meccsel, hogy feladtuk őket. Ezt nem fogadtam el soha egyetlen csapatomtól sem, de szerencsére már nem is kell, mert a magyar válogatott mára eljutott oda, hogy soha nem adja fel. Voltak azóta személyi változások is a válogatottban, de nem az egyes játékosok a fontosak, hanem a csapat. És szerintem 2019 óta a legnagyobb változás az, hogy most sokkal inkább csapat vagyunk, mint három évvel ezelőtt.”

“A lehetetlent kell célba venni, és akkor az ember soha nem lesz motiválatlan. Háom éve a Nemzetek Ligája harmincegyedik helyén zártunk a harmadik vonalban, idén pedig két osztályt lépve a nyolcadikon, azaz huszonhárom helyet ugrottunk előre. Olyan mérföldköveket hagytunk magunk mögött, mint Anglia és Németország idegenbeli legyőzése, de az általam legtöbbre tartott egykori edzőim megtanítottak egy nagyon fontos dologra” – tette hozzá az általános célkitűzésekről.

Rossi elárulta, hogy csapatának új helyzettel kell megbírkóznia a közelgő Európa-bajnoki selejtezők során, ugyanis több mérkőzésen is esélyes lesz:

“Az Eb-csoportunknak már egy újfajta nyomással, az esélyesség terhével futunk neki. Az idei eredményeink alapján sokan gondolják úgy, hogy ezt a csoportot kirázzuk a kisujjunkból, de én csak nevetek ezeken a véleményeken. Emlékezzünk csak az Albánia elleni mérkőzésekre, ahol mindenki győzelmet várt tőlünk, pedig csupa topligás játékossal felálló ellenféllel találkoztunk. Azt azonban nem tagadom, hogy én is rendkívül csalódott lennék, ha nem sikerülne odaérnünk az első két hely valamelyikére.”

“Sokszor megkapom azt a kérdést, hogy miért játszunk jobban az erősebb válogatottak ellen, mint a velünk azonos, vagy alacsonyabb polcon lévőkkel. Ha nem is értek egyet teljesen magával az állítással, az események azt mutatják, van benne valami, és ennek véleményem szerint mentális oka van. Ha egy erős csapattal játszol, a teljesítményed kerül a fókuszba, hiszen ha jó játékkal ki is kapsz, nincs nagy dráma. Ha viszont olyan ellenféllel találkozol, akivel szemben elvárás a győzelem, akkor az eredmény lesz a legfontosabb, nem a teljesítmény. Ez sokszor kapkodást, rossz döntéseket eredményez” – jegyezte meg a kapitány.