Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Lionel Messi 2022 legjobb labdarúgója az IFFHS szerint

Lionel Messit választotta 2022 legjobb játékosának a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet, az IFFHS.

 (Photo by Richard Sellers/Getty Images)

A honlapján szerdán közzétett lista szerint a Paris Saint-Germain argentin sztárja Lionel Messi, aki decemberben, Katarban világbajnoki címig vezette a dél-amerikai ország válogatottját, hatalmas fölénnyel végzett az élen, írja az MTI. Mögötte zárt klubtársa, a friss vb-ezüstérmes francia együttes színeiben vb-gólkirály Kylian Mbappé éppúgy, mint a legutóbbi aranylabdás Karim Benzema, a Real Madrid támadója, aki sérülése miatt nem jutott szóhoz a franciáknál a katari tornán.

Az IFFHS rangsorában a negyedik helyet érdemelte ki a szintén a spanyol bajnoki címvédőt erősítő Luka Modric, a Katarban bronzérmesként zárt horvát válogatott irányítója, míg az ötödik pozíciót a vb-ről lemaradt norvég nemzeti együttes és a Manchester City “gólvágója”, Erling Haaland foglalja el. A voksoláson más labdarúgó nem szerzett pontot.

A nemzetközi szervezet a végeredményt ismertető írásában kitért arra, hogy a világ legjobb játékosának megválasztása eredendően az IFFHS nevéhez fűződik, s a díjat először 1988-ban ítélték oda. Az akkori, majd a következő évi győztes a holland csatár, Marco Van Basten lett, 1990-ben pedig a később a magyar válogatott szövetségi kapitányaként is dolgozó Lothar Matthäus, a németek kiváló védője végzett az élen.

“Ők voltak az első nyertesek, amikor is Sepp Blatter akkori FIFA-elnök arra kérte az IFFHS-t, hogy engedje át a díj odaítélését a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek”

– olvasható az IFFHS honlapján. A szervezet 2020 óta választja meg ismét saját hatáskörben az év legjobb játékosát. Messi mostani sikere előtt tavalyelőtt és tavaly is Robert Lewandowski, a jelenleg az FC Barcelonában futballozó lengyel csatár lett a díj nyertese.