Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

U20-as Dél-Amerika-bajnokság: Kolumbiában gyűlnek össze a kontinens fiataljai

Január 19-től február 12-ig Kolumbiában rendezik meg az idei U20-as Dél-Amerika-bajnokságot…

Az U20-as Dél-Amerika-bajnokságot négy év után rendezik meg ismét, miután két évvel ezelőtt a 2021-es tornát a koronavírus-járvány miatt elhalasztották.

Eddig Brazília 11, Uruguay nyolc, Argentína öt alkalommal nyerte meg a sorozatot. A mostani házigazda Kolumbia háromszor végzett az élen, míg Paraguay és a 2019-es bajnok Ecuador egyaránt egyszeres bajnoknak mondhatja magát.

Az idei U20-as Dél-Amerika-bajnokság legnagyobb ígéretei között ki kell emelnünk a brazilok csillagát, Vitor Roquét, aki egyelőre az Athletico Paranaense futballistája és minden esélye megvan arra, hogy Európába szerződjön. A Real Madriddal már előszerződöst kötő Endricket nem engedte el a Palmeiras, a frissen Chelsea-hez igazoló Andrey Santos viszont ott lesz a brazil válogatottban. A Javier Mascherano által irányított argentinok számtalan európai légióst nélkülöznek, de ott lesz soraikban például Facundo Buonanotte (Brighton), Nico Páz (Real Madrid) vagy a torna után a Manchester City-hez csatlakozó Máximo Perrone – és természetesen tömérdek hazai tehetség.

Ami a további válogatottakat illeti, a házigazda kolumbiaiak soraiban az MLS-ben már bizonyító Jhon Durán kaphat fokozott figyelmet – pláne, hogy a napokban leigazolta az Aston Villa. Uruguay keretében két spanyol országi légiós kapott helyet: a középhátvéd Facundo González a Valencia CF B, míg a támadó Álvaro Rodríguez a Real Madrid Castilla színeiben bontogatja szárnyait, míg a paraguayiak leginkább Allan Wlk teljesítményétől várhatják a csodát.

A kontinens tíz csapatát két öttagú csoportba sorolták be, ahonnan az első három-három helyezet jut tovább. Az első kör legjobban várt összecsapására, a mindig rangadónak számító brazil–argentin találkozóra magyar idő szerint január 24-én, jövő kedd hajnalban kerül sor. A továbbjutók egy körmérkőzéses hatos csoportba kerülnek, ahol tiszta lappal indulnak, nem számítanak a korábbi eredmények, az azonos csoportból érkezők is újból játszanak egymással. A csoportkör január 28-án zárul, a második szakasz január 31-én kezdődik, míg az utolsó forduló mérkőzéseit február 12-én rendezik.

Az U20-as Dél-Amerika-bajnokság csoportbeosztása

A csoport: Kolumbia, Argentína, Brazília, Paraguay, Peru
B csoport: Ecuador, Uruguay, Venezuela, Chile, Bolívia

A papírforma szerint az A csoportban a brazil-argentin páros mellett a házigazda Kolumbia lehet a legesélyesebb a továbbjutásról. A másik csoport még kiegyenlítettebbnek tűnik, de a címvédő Ecuador és a mindig versenyképes Uruguay lemaradása meglepetés lenne, a Pánamerikai Játékokat rendező Chile és a két “sötét ló” közt a harmadik hely lehetne a tét, de az elmúlt években Venezuela is már a kontinens élvonalába tartozott, így elképzelhető, hogy most is meghatározó teljesítménnyel tudnak előállni.

Az első forduló menetrendje

A csoport:

Január 19., csütörtök, 23:00 Peru – Brazília
Január 20., péntek, 01:30 Kolumbia – Paraguay

Január 21., szombat, 22:00 Paraguay – Argentína
Január 22., vasárnap, 00:30 Peru – Kolumbia

Január 23., hétfő, 23:00 Paraguay – Peru
Január 24., kedd, 01:30 Argentína – Brazília

Január 25., szerda, 23:00 Argentína – Peru
Január 26., csütörtök, 01:30 Brazília – Kolumbia

Január 28., szombat, 01:30 Kolumbia – Argentína
Január 28., szombat, 01:30 Brazília – Paraguay

B csoport:

Január 20., péntek, 23:00 Bolívia – Venezuela
Január 21., szombat, 01:30 Ecuador – Chile

Január 22., vasárnap, 22:00 Bolívia – Ecuador
Január 23., hétfő, 00:30 Chile – Uruguay

Január 24., kedd, 23:00 Uruguay – Venezuela
Január 25., szerda, 01:30 Chile – Bolívia

Január 26., csütörtök, 23:00 Uruguay – Bolívia
Január 27., péntek, 01:30 Venezuela – Ecuador

Január 29., vasárnap, 00:30 Venezuela – Chile
Január 29., vasárnap, 00:30 Ecuador – Uruguay

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!