A FIFA korábbi elnöke szerint nem lesz több afrikai vb

A FIFA korábbi elnöke úgy véli, hogy bár Dél-Afrika nagyszerű világbajnokságnak adott otthont 2010-ben, nem lesz több hasonló torna az afrikai kontinensen…

(Photo by Dennis Grombkowski/Getty Images)

A FIFA előző elnöke, Sepp Blatter egy rádióműsorban kijelentette, úgy véli, hogy nem rendeznek több világbajnokságot Afrikában:

“Azt kell mondjam, hogy a 2010-es világbajnokságot a rendezők óriási szívvel hozták tető alá, és mindenki boldog volt. A mai napig, ha utazom valahol és afrikai emberekkel találkozom, megköszönik, amit Afrikáért tettem. Amiatt viszont mélységesen szomorú vagyok, hogy nem lesz újabb világbajnokság Afrikában, legalábbis az én életemben legalábbis biztos. Marokkónak jó esélye volt a rendezésre, ám a 48 csapatos torna azt jelenti, hogy egy országnál többnek kell rendeznie. Nem hiszek a FIFA jelenlegi elnökének, aki azt mondja, hogy a labdarúgás nyitna Afrika felé. Szerintem inkább Ázsia és az arab világ irányába fordul a futball, klub és válogatott szinten is. Felismerték, hogy a labdarúgás milyen gyönyörű játék, és így most Szaúd-Arábia jelentkezik a 2030-as torna rendezésére.”

A svájci sportvezető – akit 17 év után 2015-ben különböző korrupciós ügyei miatt váltottak le posztjáról – ötlete volt az ezredforduló idején működő rotációs világbajnoki rendezési rendszer, s ennek keretében került Dél-Afrikához a 2010-es világbajnokság rendezési joga 2004-ben.