Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2030: négy dél-amerikai ország közösen pályázik

A keddi napon az érintett labdarúgó-szövetségek sajtótájékoztató keretein belül jelentették, hogy négy dél-amerikai ország közös pályázatot indít a 2030-as világbajnokság megrendezésére…

(Photo by Marcelo Endelli/Getty Images)

A keddi napon az Ezeizában tartott sajtótájékoztató keretein belül jelentették be az érintett országok labdarúgó-szövetségeinek vezetői, hogy Argentína, Uruguay, Paraguay és Chile közösen megpályázza a 2030-as világbajnokság megrendezését.

A dél-amerikai pályázatnak leginkább azért van jelentősége, mert abban az évben lesz az első, 1930-as világbajnokság centenáriuma, melyet annak idején Uruguayban rendeztek meg. A CONMEBOL szeretné elérni, hogy a századik évforduló alkalmából a foci-vb térjen vissza oda, ahonnan indult.

“Ha rászánjuk magunkat, mi leszünk a házigazdák, együtt bármi sikerülhet. A kontinens nagyszerű történelemmel és labdarúgó kultúrával rendelkezik. Ráadásul ismét dél-amerikai ország nyerte meg a világbajnokságot. Hiszek a pályázatunk sikerében” – jegyezte meg a dél-amerikai labdarúgó-szövetség elnöke, Alejandro Domínguez.

“Az argentin válogatott visszahozta a vb-trófeát a kontinensünkre, most pedig megpróbáljuk, hogy száz év elteltével visszatérjen a világbajnokság az első torna helyszínére” – fogalmazott Alberto Fernández, Argentína miniszterelnöke.

Az ország első embere egyúttal felkérte az általa testvéreknek nevezett Bolíviát, hogy csatlakozzon a pályázathoz: “szeretném, ha a részesei lennének ennek az álomnak”.

“Világbajnokként kandidálunk, ez minden dél-amerikai álma. Nemcsak az első torna századik évfordulója miatt, hanem azért is, mert szenvedélyünk a futball” – tette hozzá az argentin szövetség elnöke, Claudio Tapia.

A dél-amerikai kontinensről az 1930-as uruguayi világbajnokságot követően 1950-ben Brazília, 1962-ben Chile, 1978-ban Argentína, 2014-ben pedig ismét Brazília lehetett a torna házigazdája.

A 2030-as világbajnokság rendezésére Spanyolország, Portugália és Ukrajna közös pályázatot jelentette be, illetve a várakozások szerint Görögország, Egyiptom és Szaúd-Arábia közösen ugyancsak pályázni készül.

A dél-amerikai pályázat sikere esetén a tervek szerint a vb nyitómeccse Buenos Airesben, a döntője pedig Montevideóban lenne.

 

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!