Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Blatter: “Infantino tiszteletlen ember”

A nemzetközi labdarúgó-szövetség (FIFA) korábbi elnöke az elmúlt időszakban nem először kritizálta a szervezet jelenlegi működését…

(Photo By Mohamed Farag/Anadolu Agency/Getty Images)

A FIFA korábbi elnöke, Sepp Blatter keményen kritizálta a szervezet jelenlegi első embere, Gianni Infantino munkásságát a t-online.de oldal részére adott interjúban:

“Napról napra követtem a világbajnokság eseményeit, az otthoni stadionomban: egy hatalmas tévé előtt. Nagyon izgalmasan alakultak az események és tökéletesre sikerült a végkimenetel. Az argentinok azzal, hogy a pápa a legnagyobb szurkolójuk, isteni segítséget is kaptak.”

“A rendezés nem az én személyes döntésem volt. Miután arról határoztunk, hogy 2010-ben két rendezési jogot is kiosztunk, az volt a kívánalmam, hogy Afrika (Dél-Afrika) és Dél-Amerika (Brazília) után Európa (Oroszország) következzen. Ezután Észak-Amerika (az Egyesült Államok) jött volna. Ez egy szóbeli megállapodás volt, amit írásban nem rögzítettünk, de a Végrehajtó Bizottsággal megbeszéltük. A döntés előtt egy héttel a bizottság egyik tagját, Michel Platinit (az akkori UEFA-elnököt) megkérte Nicolas Sarkozy, hogy gazdasági okokból Katarra szavazzanak. Így is tett, három taggal együtt” – tette hozzá a katari vb-ről.

A korábbi FIFA elnök azt állítja, kudarcnak élte meg, hogy a 2022-es vb-rendezést nem Amerika, hanem az öböl-menti ország kapta: “Csalódott voltam, hogy nem tudtam meggyőzni a Végrehajtó Bizottságot arról, hogy az Egyesült Államok rendezze a világbajnokságot. Katart túl kicsi országnak tartottam egy vb-hez.”

A 86 éves egykori sportvezető lesújtó véleménnyel van utódja munkájáról:

“Neki a pénz a legfontosabb, minél többet szerezni belőle. De a futball nem csak a pénzről szól. Ha az ember vezető pozícióban van, nem csak erre kell összpontosítson. FIFA-munkatársak beszéltek arról nemrégiben, hogy Infantinóval alig találkozni a zürichi központban, az elnök nem akar velük beszélni, ha együtt utaznak vele a liftben, hallgat. Az elődje, vagyis én ezt ellenkezőleg csináltam. De ő csak állam- és kormányfőkkel áll szóba. Infantino tiszteletlen ember. A FIFA intézménye és korábbi vezetője, vagyis az én irányomba sem mutat kellő tiszteletet. Készen kapott tőlem egy működő szervezetet, ennek ellenére úgy tekint rám, mintha nem is léteznék és jogi lépéseket tesz az irányomba. Szerintem valami nagyon kimaradt otthon a neveltetéséből.”

Blatter úgy gondolja, hogy a 2026-tól bevezetésre kerülő 48 csapatos vb-rendezés is hibás döntés: “Ez teljesen rossz lépés, nem lehet jól lebonyolítani. A tornát négy csoportban kellene lejátszani. Ez 104 meccset eredményezne, a rendelkezésre álló egy hónapban szétosztva. Ez egy szörnyeseménnyé változtatja a vb-t. Nem gazdagítja a futballt. Nem csak a sportágat károsítja, hanem a versenynaptárat is. Ez nem csak az én véleményem, hanem más, a futballt jól ismerőké.”