Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ligue 2: a Le Havre jó úton a feljutás felé, a Bordeaux a második – KÖRKÉP

A francia másodosztályú bajnokság (Ligue 2) aktuális szezonjának kétharmadához közeledve érdemes áttekinteni az erőviszonyokat, hogy mely csapatok küzdenek az élvonalbeli feljutásért, melyek a kiesés elkerüléséért…

(Photo by Catherine Steenkeste/Getty Images)

A francia másodosztályú bajnokság (Ligue 2) 2022-2023-as idényéből eddig 24 fordulót bonyolítottak le. A bajnokság végén mindössze két csapat fog feljutni az élvonalba, ahonnan négyen esnek ki, mivel a 2023-2024-es idénytől 20 helyett immár csak 18 csapatos lesz a Ligue 1.

A másodosztályban eddig a legjobb produkciót toronymagasan a Le Havre nyújtotta, amely mindössze egyetlen mérkőzést vesztett el eddig az idényben. Az 1872-es alapításával az egyik legrégebbi franciaországi egyesület 2009 óta nem játszott az élvonalban, azonban minden esélye megvan rá, hogy ősztől visszatérjen az első osztály vérkeringésébe.

Az élvonalból tavaly kieső Girondins Bordeaux a második helyen kilenc ponttal van lemaradva az éllovastól, és harcban áll a feljutásért, ami azok után mindenképpen nagy eredmény, hogy a csapatot eredetileg a harmadosztályba sorolták volna vissza, közvetlenül a rajt előtt hagyták jóvá a Ligue 2-es indulásukat.

A harmadik helyen a tavalyi osztályozót elveszítő Sochaux áll, egy ponttal a déliek mögött. Az ugyancsak friss kieső Metz négypontos hátrányban van a második helyezettől a negyedik pozícióban. Továbbá a Grenoble, a Caen, a Quevilly Roen és a Bastia a táblázat első feléből még ugyank reménykedhet abban, hogy beleszólhat legalább a második helyért folyó csatározásba.

A középmezőnyben található a frissen feljutó Annecy, az egykori kétszeres kupagyőztes Guingamp, vagy éppen a Paris FC csapata.

A szebb napokat is látott tízszeres bajnok Saint-Étienne az első osztályból való kiesés után pontlevonással kezdte a másodosztályt és a szezon nagy részében a kieső zónában tanyázott, most sorozatbeli három győzelmével megindult felfelé és a 15. pozíciót birtokolja. Hozzájuk hasonlóan a Pau talpa alatt ugyancsak ég a talaj, míg az utolsó négy helyen jelenleg a Nimes, a Niort, a Dijon és a Rodez áll a kiesésre, de rendkívül szoros köztük és az előttük található két csapat közt a tabella.

Tizennégy fordulóval a vége előtt a Le Havre feljutása egyre biztosabbnak tűnik, a másik lehetséges új élvonalbeli helyért még akár féltucat csapat is versenyezhet a hátralévő időszakban.

A bajnokság aktuális állása