Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A játékosok nem szeretnének több téli világbajnokságot

A hivatásos labdarúgók nemzetközi szakszervezete (FIFPro) nem szeretné, ha a jövőben ismét télen rendeznék meg a világbajnokságot…

(Photo by Simon Bruty/Anychance/Getty Images)

A FIFPro csütörtökön közölt egy elemzést a tavalyi decemberi katari világbajnokságról, melyhez kikérték a játékosok és az edzők véleményét, és egyértelműen arra jutottak, hogy nem támogatják, hogy többször télen rendezzék meg a tornát.

A felmérés alapján arra jutottak, hogy elfogadhatatlan a téli rendezés, mert a futballisták számára ez fizikálisan és mentálisan is megterhelő, valamint sérülésveszélyes.

Példaként Raphael Varane esetét hozta fel a szervezet, aki december 18-án a francia válogatott tagjaként döntőt játszott Katarban, kilenc nappal később pedig már a Manchester United színeiben szerepelt angol bajnoki mérkőzésen. A 29 éves játékos február elején bejelentette, hogy nem játszik többet a nemzeti csapatban, mert túl zsúfolt a program.

“A döntése elgondolkodtató, mert végezetül is a játékosok azok, akik miatt a sportág az, ami, ők teszik le az asztalra a terméket, amelyet mindenki elad… és amely miatt a szurkolók kijönnek a stadionokba” – mondta Jonas Baer-Hoffmann, a FIFPro főtitkára.

A labdarúgókhoz intézett körkérdés eredménye szerint a válaszadók 68 százaléka legalább 14 napot szeretne kapni a vb előtti felkészülésre, 61 százalék pedig 2-4 hetes pihenőt támogat a torna után, amelyek egyáltalán nem valósultak meg a 2022-es katari vb esetében.