Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2024: Olaszország simán győzte le Máltát, a portugálok gáláztak Luxemburg ellen – videóval

A vasárnapi játéknapon is folytatódtak az Európa-bajnoki selejtezők küzdelmei. A C-csoportban Olaszország Málta vendége volt, és az angolok elleni vereség után most hozták a kötelezőt. A J-csoportban Portugália idegenben lépett pályára Luxemburg ellen, és a hat meccse veretlen miniállamot hat góllal tömte ki, Szlovákia pedig Bosznia-Hercegovinát fogadta, és már az első félidőben megnyerte a mérkőzést. A H-csoportban Észak-Írország és Finnország találkozott, ahol az észak-írek egy első félidőben szerzett góllal húzták ki a végéig.

(Photo by Jonathan Moscrop/Getty Images)

C-csoport:

Málta – Olaszország:

Bár az 5. percben még Málta veszélyeztett, a 15. percben már az olaszok szereztek vezetést, amikor Tonali szöglete után Retegui fejelt a hálóba, a labda a lécről pattant be. A 27. percben érkezett Olaszország második találata is Pessina révén, aki a kapus feje mellett lőtt a hálóba. Több helyzete is volt az olaszoknak, de a szünetig nem tudtak már betalálni.

A második félidőben is jobban játszottak az olaszok, de sokkal kevesebb helyzetet tudtak kialakítani. A legnagyobb helyzetük a 69. percben érkezett, amikor Scamacca tüzelt a kapu bal oldala felé, de a kapus bravúrral védett. Végül Olaszország már nem erőltette meg magát, ahogy Málta sem, így maradt az eredmény a lefújásra is.

Málta – Olaszország 0-2 (0-2)
Gólszerzők: – ill. Retegui (25.), Pessina (27.)

A C-csoport állása:


J-csoport:

Luxemburg – Portugália:

Nagyon jó első félidőt hozott Portugália, mivel már ekkor négygólos vezetést szereztek. Az első találatot Cristiano Ronaldo szerezte a 9. percben, miután Nuno Mendes fejelte elé a labdát, majd a 15. percben Joao Félix növelte csapata előnyét, amikor a kapu jobb oldalába fejelt Bernardo Silva tökéletes beadása után. Nem kellett sokat várni a harmadik portugál gólra sem, a 18. percben az előbb előkészítő Bernardo Silva lőtt a kapu bal oldalába Palhinha beadása után. A 31. percben pedig jött még egyszer Cristiano Ronaldo, és meglőtte csapata negyedik, illetve a maga második gólját. A 35. percben Danilo is betalált, de ezt les miatt érvénytelenítette a játékvezető. Joao Félix a játékrész végén még próbálkozott egyszer, de fölé ment, így újabb gól már nem született a gól előtt.

A második félidőben visszavettek a tempóból a portugálok, ami azt is eredményezte, hogy alig volt helyzetük. Nem úgy Luxemburgnak, mint a 47. percben, amikor Rui Patriciónak kellett védenie Thil lövését. Aztán jöttek a cserék, és a 77. percben az ötödik gól is, amikor egy nagyon szép támadás végé Leao adta be a labdát, amit Otavio lőtt a bal felső sarokba. A 83. percben Ruben Neves végzett el egy szabadrúgást, a labda viszont a felső lécről pattant vissza. A 85. percben tizenegyest is kapott Portugália, amit a kiharcoló Leao végzett el, de kihagyta. Ami azonban nem ment bünetetőből, ment akcióból, hiszen a 89. percben Leao meglőtte a portugál válogatott hatodik gólját, amivel le is zárta a mérkőzést.

Luxemburg – Portugália 0-6 (0-4)
Gólszerzők: – ill. Ronaldo (9. 31.), Joao Félix (15.), Bernardo Silva (18.), Otavio (77.), Leao (89.)

Szlovákia – Bosznia-Hercegovina:

Az első félidő egyértelműen a szlovákoké volt, és a 13. percben a vezetést is megszerezték, amikor Mak lőtt a kapu bal alsó sarkába. Sok helyzetük volt a hazaiaknak, ám csak a 40. percben tudták megszerezni a második találatukat, amikor Haraslin lőtt a jobb alsó sarokba. A bosnyákok egyszer sem találták el a kaput az első játékrészben.

A második félidő már kiegyensúlyozottabb volt, és a bosnyákoknak is voltak lehetőségeik, mint a 66. percben, amikor Demirovic fejese ment el a kapu bal oldala mellett. Hiába az igyekezett, a Bosznia-Hercegovina végül szépíteni sem tudott, és Szlovákia sem talált már be.

Szlovákia – Bosznia-Hercegovina 2-0 (2-0)
Gólszerzők: Mak (13.), Haraslin (40.) ill. –

A J-csoport állása:


H-csoport:

Észak-Írország – Finnország:

Valamicskét jobban játszott Finnország az első félidőben, és a vezetést is a vendégek szerezték meg a 28. percben, amikor Pukki passzát követően Kallman lőtt a bal alsó sarokba. A 45. percben az észak-íreknek is volt egy helyzete, amikor Charles próbálkozott, de a kapus védett.

A második félidőt a hazaiak kezdték jobban, és Magennis az 56. percben már a felső lécet is eltalálta. A 64.  percben már gólt is szereztek, de ezt les miatt érvénytelenítette a játékvezető. Azonban hiába játszottak jobban az észak-írek, a finnek jól védekeztek, és az egyenlítés már nem jött össze nekik.

Észak-Írország – Finnország 0-1 (0-1)
Gólszerzők: – ill. Kallman (28.)

A H-csoport állása: