Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Liga MX Clausura Playoff: három kedvezményezett, a címvédő is kiesett – videóval

A mexikói bajnokság (Liga MX) 2023-as Clausurájának rájátszása az elmúlt hétvégén az első forduló négy mérkőzésével vette kezdetét…

(Photo by Agustin Cuevas/Getty Images)

Meglepetésre az elmúlt időszakban jobbára gyengélkedő Atlas Guadalajara egy korai góllal 1-0-s győzelmet aratott a Cruz Azul vendégeként és továbbjutott a legjobb nyolc közé. A találat alaig több mint egy perc után megszületett, miután az Atlas egy villámgyors ellentámadást az uruguayi Brian Lozano jóvoltából fejezett be góllal. A mexikóvárosiak azonnal rákapcsoltak és igyekeztek egyenlíteni, de Vargas kapus remek védésekkel óvta meg kapuját a góltól, amikor pedig ő már verve volt, akkor nem céloztak elég pontosan. Az alapszakaszt a nyolcadik helyen záró Cruz Azul hiába játszhatta első fordulós meccsét hazai pályán, idejekorán véget ért számára a rájátszás.

Cruz Azul – Atlas Guadalajara 0-1 (0-1)
Gólszerző:ill. B. Lozano (2.)

 

A címvédő Pachuca számára is véget ért a rájátszás, miután 4-4-es döntetlen után a playoffba épphogy beeső Santos Laguna tizenegyesrúgásokkal kiharcolta a továbbjutást. A hazaiak kezdték jobban a mérkőzést, és miután Lajud kapus elütötte az ellenfelét, a zsinórban az ötödik meccsén is eredményes Cristian Arango büntetőjével már a 7. percben megszerezték a vezetést. Nem sokáig örülhettek viszont, mert újabb négy minutummal később Medina bejátszását követően Harold Preciado egy közeli csukafejessel egyenlítette ki a mérkőzés állását. Pár perc múlva már újra a Tuzosnál volt az előny, egy gyors kontra végén Roberto de la Rosa helyezett a hosszú alsóba. Az első etap derekánál újból kiegyenlítettek a zöld-fehérek, miután Brunetta szögletét az előre húzódó ecuadori hátvéd Félix Torres fejelte a hálóba. Az első félidő végén az előny mégis a hazaiaknál volt, akik ugyancsak egy sarokrúgást követően voltak eredményesek, Romario Ibarra pofozta be közelről a játékszert a gólvonalon túlra. A térfélcsere után a Santos Laguna harmadszor is kiegyenlített, Raúl López egy nagyszerű lövéssel pókhálózta ki Ustari kapujának felső sarkát. A hazaiak hiába mozgósítottak komoly erőket, úgy tűnt, hogy be kell érniük a 3-3-as döntetlennel. A 93. percben a Pachuca azonban negyedszer is meg tudta szerezni a vezetést, Erick Sánchez ugorhatott ki ziccerben, melyet kíméletlenül gólra váltott. Ezzel azonban még mindig nem volt vége, egy távoli szabadrúgás kipatatant Ustariról, a lecsorgó labdáta brazil Doria juttatta a hálóba alig két perccel később. A 4-4-es döntetlen után jöhettek a tizenegyesek, melyek során a hazai rúgók közül ketten is hibáztak, így a Santos Laguna jutott tovább.

Pachuca – Santos Laguna 4-4 (3-2) – tizenegyesekkel: 2-4
Gólszerzők: Arango (7. – büntetőből), de la Rosa (14.), Ibarra (43.), E. Sánchez (90+3.), ill. Preciado (11.), F. Torres (26.), R. López (53.), Doria (90+5.)

 

Újabb óriási meglepetésként a Club León hazai környezetben 3-1-re kikapott az Atlético San Luístól, így ebből a párharcból is az alapszakaszban hátrébb végző együttes jutott tovább. A smaragdzöldek remekül kezdték a mérkőzést, ugyanis Alvarado visszapasszából a chilei Victor Davila már a harmadik percben megszerezte nekik a vezetést. Nem sokkal később viszont kiegyenlítettek a “matracosok”, egy labdavesztést követően Leo Bonatini lőtt a hálóba. A León fölényben futballozott, de kimaradtak a lehetőségei, az első félóra végén pedig az Atlético újabb eredményes ellentámadást vezetett, melynek végén Javier Guemez volt eredményes. A szünet előtt ráadásul a vendégek újabb gólt szereztek, miután egy lecsorgó labdát Vitinho bombázott a León ketrecébe, így 3-1-es előnybe kerültek. A második félidőben a León hiába próbálkozott, nem tudott már közelebb zárkózni, így az alapszakaszban sokáig a legjobbak között elhelyezkedő, végül a hatodik helyen végző csapat számára véget ért a playoff.

Club León – Atlético San Luís 1-3 (1-3)
Gólszerzők: Davila (3.), ill. Bonatini (6.), Guemez (33.), Vitinho (45+1.)

 

Az egyetlen párharcban, ahol a kedvezményezett hazai csapat hozta a továbbjutást, az a Tigres UANL 1-0-s győzelme volt a Puebla ellen. A hazaiak hiába játszottak fölényben az első félidőben, Gignacék lehetőségei rendre kimaradtak, a veterán paraguayi Antony Silva kapus nagyszerű formában védte a Puebla ketrecét. A második félidő elején viszont Sebastian Cordova nagy erejű közeli lövésébe Silva csak beleérni tudott, védeni azonban képtelen volt, így megszerezte a vezetést a Tigres. Innentől értelemszerűen a Puebla szorgalmazta a támadások vezetést, de a legnagyobb helyzetek is kimaradtak, pedig egy kezezés miatt tizenegyeshez jutottak, melyet azonban De Buen csúnyán mellé lőtt, így a Tigres a papírformát érvényesítve bejutott a második körbe.

Tigres UANL – Puebla 1-0 (0-0)
Gólszerző: Cordova (56.), ill.

 

Liga MX, Clausura 2023, Playoff, a negyeddöntő párosításai:

Monterrey – Santos Laguna
Deportivo Toluca – Tigres UANL
Club América – Atlético San Luís
Chivas Guadalajara – Atlas Guadalajara

A negyeddöntők első mérkőzéseit szerdán és csütörtökön, a visszavágóit szombaton és vasárnap rendezik.