Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

U20-as vb: az argentinok már hatszor diadalmaskodtak

Szombaton veszi kezdetét Argentínában az idei U20-as világbajnokság, melyen 24 csapat küzd a minél jobb helyezésekért…

(Photo by Lars Baron/Bongarts/Getty Images)

Az U20-as világbajnokságot eddig 22 alkalommal rendezték meg, melyből a felét a két dél-amerikai nagyhatalom hódította el: hatszor Argentína, ötször Brazília diadalmaskodott a korosztályos világeseményen.

Az argentin válogatott hagyományosan jól szerepelt eddig az U20-as világbajnokságokon, idén pedig másodszor lehet rendezője a juniorok seregszemléjének.

Az első U20-as vb-t 1977-ben rendezték meg Tunéziában, a másodikról pedig máris az argentinok vihették haza az aranyérmet, miután César Luis Menotti edzővel és a nagy tehetség Diego Maradona vezetésével diadalmaskodtak. Az “isteni Diego” mellett Ramón Díaz, Osvaldo Escudero, Juan Simón, Gabriel Calderón, Osvaldo Rinaldi és Juan Barbas volt a legismertebb arca annak a csapatnak, amely mindenkit elkápráztatott Japánban, és a döntőben 3-1-re legyőzte a kőkemény Szovjetuniót.

1983-ban az argentinok a brazilok ellen vesztették el a finálét 1-0-ra, amely az Albiceleste egyetlen elbukott döntője ebben a sorozatban. Luis Islas kapus mellett Jorge Borelli, Fabián Basualdo, Julio Chicho Gaona, Turco García, Roberto Oscar Zárate és Jorge Gabrich voltak az erősségei a csapatnak, amely öt meccset nyert a tornán és csak a döntőben kapott ki.

Gyengélkedések és lemaradások jöttek, több mint egy évtizedet kellett várni a következő kiugró eredményre a korosztályban, és 1995-ben az argentin fiatalok visszavágtak a braziloknak a katari torna döntőjében aratott 2-0-s győzelemmel. José Pékerman csapatában például Juan Pablo Sorín, Francisco Guerrero, Ariel Ibagaza, Diego Crosa, Walter Coyotte és Cristian Chaparro kapott helyet.

Két évvel később sikerült megvédeni a címet, az 1997-es malajziai tornán a döntőben Uruguay 2-1-es legyőzésével diadalmaskodott a Juan Román Riquelme, Pablo Aimar, Esteban Cambiasso, Lionel Scaloni, Walter Samuel, Diego Placente és Leo Franco fémjelezte együttes.

Az 1999-es nyolcaddöntős kiesés után 2001-ben egy újabb ígeretes generáció foglalta vissza trónt. Pékerman akkori, hétből hét meccset nyerő csapatának nagy ásza Javier Saviola volt, aki 11 találatával bizonyult a torna gólkirályának. Továbbá olyan későbbi kiválóságok tűntek fel, mint Fabricio Coloccini, Nicolás Burdisso, Leonardo Ponzio, Andrés D’Alessandro, Maxi Rodríguez, Leandro Romagnoli és Mauro Rosales.

2003-ban Hugo Tocalli a negyedik helyig vezette a csapatot, miután az elődöntőben Brazília, a bronzmeccsen Kolumbia győzte le a “gauchókat”. Két évvel később a Hollandiában rendezett tornán ismét az Albiceleste koronáztatott meg. A Nigéria elleni döntőben mindkét gólt egy bizonyos Lionel Messi szerezte, de olyan játékosok voltak tagjai Francisco Ferraro csapatának, mint Sergio Agüero, Pablo Zabaleta, Lucas Biglia, Fernando Gago, Ezequiel Garay vagy Gabriel Paletta.

Az eddigi utolsó, hatodik vb-cím a 2007-es kanadai tornán jött össze a csehek döntőbeli legyőzésével. Tocalli győztes csapatában újra helyet kapott Agüero, mellette olyan későbbi meghatározó játékosok szerepeltek, mint Ángel Di María, Gabriel Mercado, Sergio Romero, Alejandro “Papu” Gómez, Éver Banega, Maxi Moralez vagy Mauro Zárate.

Az azóta megrendezett hat tornából kétszer ki sem jutott az argentin válogatott, kétszer pedig nem élte túl a csoportkört. A legjobb eredmény a 2011-es negyeddöntő volt az Esteban Andrada, Germán Pezzella, Nicolás Tagliafico, Roberto Pereyra vagy Erik Lamela alkotta csapattól. Továbbá 2015-ben Giovanni Simeone, Emiliano Buendía, Ángel Correa, Emanuel Mammana és Cristian Pavón, 2017-ben a későbbi felnőtt világbajnokok közül Lisandro Martínez, Gonzalo Montiel, Exequiel Palacios, Lautaro Martínez és Juan Foyth is szerepelt a csapatban, míg 2019-ben Facundo Medina, Nehuén Pérez, Julián Álvarez és Esequiel Barco is tagja volt a keretnek.

Az idei U20-as világbajnokságot szombattól rendezik meg Argentínában. Javier Mascherano csapata pedig számos tehetséget felsorakoztat az argentin keretben. Az Albiceleste fiataljainak ellenfele Üzbegisztán, Guatemala és Új-Zéland lesznek a csoportkörben, akiket nem lenézve, innen illene továbbjutni és hazai közönség előtt egy jó eredmény lenne az elvárás, bár a sikertelen kontinensbajnokság után érdemes óvatosabbnak lenni.

Mindenesetre joggal remélhetjük, hogy a mostani csapat tagjai közül például Alejo VélizMatías SouléValentín Barco vagy Agustín Giay nevével idővel majd a felnőtt válogatottnál is találkozhatunk.

 

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!