Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

U20-as vb: európai és dél-amerikai nagyágyúk küzdhetnek a trónért

Szombaton veszi kezdetét Argentínában a 2023-as U20-as világbajnokság, melyen 24 csapat küzd a minél jobb helyezésekért…

(Photo by Guillermo Legaria – FIFA/FIFA via Getty Images )

Az idei U20-as világbajnokságot Argentínában rendezik meg, miután a FIFA a közelmúltban elvette a rendezés jogát az eredetileg kijelölt Indonéziától.

A junior seregszemlét utoljára 2019-ben rendezték meg, a két évvel ezelőtti torna a koronavírus-járvány miatt elhalasztásra került. A négy évvel ezelőtti tornát Ukrajna nyerte meg Lengyelországban, amely a 2023-as vb-re ki sem jutott.

A 24 csapatos torna legnagyobb esélyesei közé három európai csapat sorolható: Anglia, Franciaország és Olaszország keretében is találhatunk olyan fiatalokat, akik már a felnőttek között is bemutatkoztak. Ugyanakkor mivel az európai idények még tartanak, sok csapat nem engedte el a játékosait a tornára, így főleg az európai csapatok nem feltétlen a legerősebb összeállításukkal képviseltetik magukat.

Ugyankkor a házigazda argentinoknál is szép számmal vannak nagy hiányzók, de hazai közönség előtt joggal reménykednek a hosszú menetelésben annak ellenére, hogy önerőből nem tudtak kijutni a tornára. A hatszoros győztes Alibceleste mellett az ötszörös junior világbajnok Brazília is sokáig jutna.

Továbbá nem mehetünk el szó nélkül a tehetséges fiatalokból álló Egyesült Államok, a korosztályos tornákon sikert sikerre halmozó Ecuador, vagy éppen a jó erőkből álló Uruguay mellett sem, melyek közül ugyancsak szinte bármelyik sokra viheti.

Az egyes csoportokból az első két helyezett és a négy legjobb harmadik helyezett jut tovább a legjobb 16 közé, ahonnan az egyenes kieséses szakaszban folytatódnak tovább a küzdelmek.

Az idei U20-as világbajnokságot május 20-tól június 11-ig rendezik meg négy helyszínen, Santiago del Esteróban, Mendozában, San Juanban és La Platában.

Az U20-as világbajnokság csoportbeosztása:

A csoport: Argentína, Üzbegisztán, Guatemala, Új-Zéland
B csoport: Egyesült Államok, Ecuador, Fidzsi-szigetek, Szlovákia
C csoport: Szenegál, Japán, Izrael, Kolumbia
D csoport: Olaszország, Brazília, Nigéria, Dominikai Köztársaság
E csoport: Uruguay, Irak, Anglia, Tunézia
F csoport: Franciaország, Dél-Korea, Gambia, Honduras

 

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!